Beste kredittkort med lav valutapåslag 2024
TF Bank Mastercard
- Rabatter på over 200 nettbutikker
- Kontaktløs betaling, Apple Pay og Google Pay
- Flere komplette forsikringer
- Gratis kredittkort med lave gebyrer
- Årsgebyr: 0 kr
- Maks kreditt: 150 000 kr
- Effektiv rente: 26,69 %
- Rentefrihet: 43 dager
Bank Norwegian
- Gratis uttak av kontanter
- CashPoint eller Cashback – Bonus på alt du kjøper
- Gratis forsikringer
- Årsgebyr: 0 kr
- Maks kreditt: 150 000 kr
- Effektiv rente: 24,40 %
- Rentefrihet: 45 dager
Re:member Black
- Inntil 20 % i rabatt i 200 fysiske butikker og nettbutikker
- Gratis reiseforsikring og avbestillingsforsikring
- Årsgebyr: 0 kr
- Maks kreditt: 150 000 kr
- Effektiv rente: 30,33 %
- Rentefrihet: 45 dager
Morrow Bank Mastercard
- Bonus på all handel (4 % hos Komplett.no)
- Gratis reise- og avbestillingsforsikring
- Gratis ID-tyveri- og kjøpsforsikring
- Årsgebyr: 0 kr
- Maks kreditt: 100 000 kr
- Effektiv rente: 28,77 %
- Rentefrihet: 50 dager
Re:member Gold
- En av markedets laveste kredittkortrenter
- Inntil 150.000 kroner i kreditt
- Ingen årsavgift
- Årsgebyr: 0 kr
- Maks kreditt: 150 000 kr
- Effektiv rente: 23,81 %
- Rentefrihet: 45 dager
Dette betyr valutapåslag for deg
Et valutapåslag, også kjent som et vekslingsgebyr, er en avgift. De fleste nordmenn som eier et kredittkort må betale gebyret hver gang de handler varer eller tjenester i en annen valuta enn norske kroner.
Når du kjøper et produkt på Amazon.com, for eksempel, betaler du som regel i amerikanske dollar eller britiske pund. Har du et norsk kredittkort, må beløpet du handler for veksles om til kursen Amazon bruker. Det er her valutapåslaget viser seg.
Gebyret dekker bankens utgifter til Mastercard eller Visa samt valutarisiko. Valuta-hva-for-noe? Jo, hver gang banken lar deg veksle penger med kortet ditt, tar den en sjanse. Idet du klikker på "Buy" hos en utenlandsk nettbutikk, låses vekslingskursen på beløpet.
Det tar noen mikrosekunder fra at du trykker på knappen til at kjøpet registreres hos banken. I løpet av denne, korte tiden, kan valutakursen svinge mye. I verste fall taper banken penger på at du får veksle til den fastlåste kursen.
Er det noe vi vet, så er det at banker hater å tape penger. Vekslingsgebyret er derfor også en forsikring for at banken ikke taper penger på at kundene bruker kortene deres i utlandet.
Hvor stort gebyret er, varierer. De fleste kortene har et påslag som ligger et sted mellom 1,75 % og 2,30 % av beløpet du handler for. Selve påslaget blir lagt til beløpet du skal betale.
Gebyr til å leve med
Valutapåslaget er ikke voldsomt stort. Har du et kredittkort med et vekslingsgebyr på 2 %, må du ut med 200 kroner hvis du handler for 10.000 kroner i utlandet.
Slik sett er størrelsen på valutapåslaget ikke det viktigste å se på for de fleste som skal sammenligne kredittkortenes fordeler og ulemper. Allikevel bør du, som kostnadsbevisst kredittkorteier, gløtte på hvor mye det koster å veksle penger med kortene du vurderer. Jo lavere påslaget er, desto billigere blir det å handle utaskjærs.
Og bare for å ha det sagt: Det finnes ikke et eneste kredittkort i Norge som ikke har gebyret, men noen tilbydere av betalingskort har droppet det. Mer om det senere.
Les mer om kort med lave kostnader: Billigste kredittkort.
Når vekslingsgebyret merkes
Oppholder du deg ofte i utlandet? Bor du kanskje deler av året i et annet land enn Norge? Bruker du også et norsk kredittkort, blir utgiften valutapåslaget påfører deg ikke ubetydelig.
I slike tilfeller spiller det en rolle hvor lavt påslag du kan få.
La oss tenke oss at du bruker 300.000 kroner hvert år i utlandet.
- Er valutapåslaget 2,25 %, koster det 6.750 kroner å veksle pengene.
- Har du et kort med 1,75 % i påslag, er totalkostnaden 5.250 kroner.
Derfor er det smart å se på vekslingsgebyret i tillegg til andre fordeler og ulemper når du sammenligner kort.
Betal i lokal valuta
Nordmenn elsker å reise. Mange hundre tusen gjennomfører minst én utenlandsreise i året.
I løpet av turene våre betaler vi om lag 1 milliard kroner i unødvendige vekslingsgebyrer. Grunnen er at utenlandske minibanker, restauranter og andre forhandlere har sin egen vekslingskurs.
Enten du befinner deg i et svensk varehus på grensen eller i Syden, kan spørsmålet om du vil betale i norsk eller lokal valuta dukke opp.
- Velger du lokal valuta, er det den norske banken som har gitt deg kortet som veksler pengene.
- Betaler du i norske kroner derimot, er det lokale banker som står for vekslingen.
Mens norske banker nøyer seg med opptil 2,30 % i vekslingsavgift, kan den lokale motparten legge på 6 % til 7 % i gebyr, helt lovlig.
Dermed blir regnestykket så opplagt at du alltid bør be om å få betale i den lokale valutaen. Aldri gå med på å betale i norske kroner.
Del av et større bilde
Valutapåslaget følger med alle norske kredittkort, men størrelsen varierer. Det kan med andre ord være penger å spare på å velge et kort som har et så lavt gebyr som mulig.
Vi anbefaler allikevel at du ikke ser deg blind på gebyret alene. Kredittkort kan ha en rekke fordeler, slik som bonuser, cashback og gratis forsikringer. Pengene du kan spare med disse fordelene kan raskt bli mange flere enn kronene du sitter igjen med som følge av billigere vekslingsgebyrer.
Andre utgifter er også en faktor. Et kort kan ha lavt gebyr for veksling samtidig som det belaster deg med gebyrer hver gang du tar ut penger med det i minibanker. Andre kort kan ha et høyere valutapåslag samtidig som alle uttak av kontanter er gratis.
En god rettesnor er å finne ut hva du ønsker å bruke kortet til. Deretter kan du begynne jakten på et kort som matcher behovet ditt. Det beste kredittkortet er nødvendigvis ikke det som har lavest pris på veksling av penger.
Betalingskort uten valutapåslag
Du må betale for å veksle fra norske kroner til utenlandsk valuta med samtlige kredittkort som tilbys i Norge.
De siste årene har det dukket opp en rekke mobilbanker som tilbyr betalingskort med gratis valutaveksling. Revolut og Lunar er eksempler på slike banker.
I markedsføringen av tjenestene sine fremhever de, blant annet, at du slipper å betale for å veksle til en annen valuta med kortene deres. Bare pass på å lese den lille skriften nøye før du eventuelt åpner en konto.
- Vanligvis gjelder fritaket fra valutapåslaget for kontonivåer du må betaler for.
- Fritaket er som regel ikke ubegrenset heller, det har ofte en øvre beløpsgrense.
Mobilbankenes tilbud kan allikevel være attraktive, spesielt for nordmenn som ofte befinner seg utenlands. Bare vær klar over at kortene som bankene tilbyr ikke er kredittkort. Du kan altså ikke handle på kreditt med dem. Enkelte av bankene tilbyr riktignok typiske kredittkortfordeler med tjenestene sine, slik som rabatter på handel og gratis forsikringer.