Finn kredittkort uten BankID
TF Bank Mastercard
- Rabatter på over 200 nettbutikker
- Kontaktløs betaling, Apple Pay og Google Pay
- Flere komplette forsikringer
- Gratis kredittkort med lave gebyrer
- Årsgebyr: 0 kr
- Maks kreditt: 150 000 kr
- Effektiv rente: 26,69 %
- Rentefrihet: 43 dager
Bank Norwegian
- Gratis uttak av kontanter
- CashPoint eller Cashback – Bonus på alt du kjøper
- Gratis forsikringer
- Årsgebyr: 0 kr
- Maks kreditt: 150 000 kr
- Effektiv rente: 24,40 %
- Rentefrihet: 45 dager
Re:member Black
- Inntil 20 % i rabatt i 200 fysiske butikker og nettbutikker
- Gratis reiseforsikring og avbestillingsforsikring
- Årsgebyr: 0 kr
- Maks kreditt: 150 000 kr
- Effektiv rente: 30,33 %
- Rentefrihet: 45 dager
BankID gjør hverdagen enklere
BankID er en digital legitimasjon som du kan bruke på nettet. Den fungerer både når du må identifisere deg og hvis du skal skrive under elektroniske avtaler. Tjenesten gjør at du slipper å sende bekreftede kopier av pass til alle som vil at du beviser at du er den du utgir deg for å være.
Tjenesten fungerer på to forskjellige måter:
- Med en fysisk kodebrikke som viser en ny kode hver gang du aktiverer den.
- BankID på mobil gjør at du slipper å ha med deg kodebrikken over alt.
De første bankkundene i Norge fikk BankID i 2004. Når dette skrives, har mer enn 4,2 millioner nordmenn skaffet seg tjenesten.
Slik skaffer du deg BankID
Det er bankene i Norge som deler ut BankID. For å få tilgang til tjenesten må du møte opp fysisk i bankens lokaler. Du må også ha med deg et pass eller en annen identifikasjon som har like høy sikkerhet.
De aller fleste bankene vil oppfordre deg til å åpne en konto hos dem hvis du ikke har én allerede. Det koster for øvrig ingenting å opprette en konto eller å skaffe seg BankID.
Barn helt ned i 13-årsalderen kan skaffe seg tjenesten. Bare vær klar over at noen banker allikevel har satt den nedre aldersgrensen til 15 år.
Som ny eier av tjenesten får du som regel en kodebrikke med deg hjem. Du kan også laste ned en app som gir deg BankID på mobilen.
Slik fungerer BankID
Vi kan bruke innlogging til en nettbank som eksempel for å forklare hvordan BankID fungerer:
- Du taster inn personnummeret ditt på bankens hjemmesider.
- Nå blir du bedt om å velge vanlig BankID eller BankID på mobil.
- Du velger BankID på mobil.
- Et nytt vindu åpnes. Dette viser en frase, som regel bestående av to ord.
- Den samme frasen dukker opp på mobilen din.
- Bekreft at frasen er den samme ved å taste inn en PIN-kode på mobilen.
- Nettbanken åpnes opp når du har tastet rett kode.
Velger du i stedet å bruke kodebrikken for å logge deg inn, blir du bedt om å fylle inn den koden som brikken viser etter at du har tastet inn personnummeret ditt.
Ikke bare hos banker
Selve navnet, BankID, er litt misvisende. Du kan nemlig bruke det til å logge deg inn på langt flere nettsider enn den banken din driver. De fleste offentlige institusjonene i Norge har inkludert tjenesten som en av flere metoder for identifisering.
Du kan bruke ID-tjenesten til å logge deg inn hos alt fra Skatteetaten og NAV til skoler og sykehus. Stadig flere private aktører har også tatt i bruk BankID, både for innlogging og digitale signaturer.
BankID og kredittkort
Når du søker om å få kredittkort, må du identifisere deg. Du må bevise overfor banken som kan gi deg kortet at du er den du sier at du er. I "gamle dager" innebar det at du måtte sende rett kopi av gyldig identifikasjon med posten eller med en fax. Eller at du møtte opp med passet ditt i bankens lokaler.
BankID har forenklet legitimeringen vesentlig. I dag behøver du bare å taste inn en kode på PC-en eller telefonen din for å forsikre banken om at identiteten din stemmer.
Du kan også benytte BankID til å skrive under kredittkortavtalen banken sender deg. Alle bankene krever nemlig at du skriver under på en avtale om bruk av kredittkort. Å taste inn en BankID-kode regnes som gyldig signatur. Dette gjør det også mulig å ta i bruk kortet på dagen hvis utstederen tilbyr virtuelle kopier av kortene sine.
I tillegg følger det kundesider eller en egen nettbank med de fleste kortene. Også her bruker du den digitale ID-en for å logge deg inn.
Med andre ord blir det atskillig enklere, både å skaffe seg og bruke et kredittkort, hvis du eier BankID.
Fordeler og ulemper
Måler vi fordelene med BankID opp mot ulempene er det ingen tvil om hvem som vinner. Fordelene overgår ulempene mange ganger. Det betyr ikke at du ikke bør ta ulempene i betraktning før du skaffer deg tjenesten.
Fordeler
- Det blir atskillig enklere å identifisere seg elektronisk.
- BankID gjør det også mye lettere å skrive under på elektroniske dokumenter.
- Stadig flere offentlige instanser og private bedrifter har tatt i bruk tjenesten.
- BankID er langt tryggere enn vanlige passord.
- Har du BankID på mobil har du alt du trenger for å holde styr på økonomien, uansett hvor du befinner deg.
Ulemper
- BankID kan misbrukes hvis noen får tak i brikken eller mobilen din.
- Det er ikke alle som har PC eller mobiltelefon.
Det siste er den viktigste årsaken til at ikke alle skaffer seg tjenesten. Noen nordmenn har hverken PC eller mobil. For disse er det helt uaktuelt å bruke BankID.
Søke om kredittkort uten BankID
Det er, som sagt, flere nordmenn som hverken eier PC eller en mobil. I tillegg vet vi at en rekke kredittkorttilbydere krever at man har BankID. Dette gjelder først og fremst banker og selskaper som kun er tilgjengelig på nett.
Så, hvilke muligheter finnes det for å søke om kredittkort uten BankID? Vel, det finnes et alternativ: Besøk en bank som fortsatt har fysiske filialer for bankkunder. DNB og Sparebank 1 er eksempler på banker som fortsatt tar imot kunder i fysiske banklokaler.
Her kan du først åpne en konto på "gamlemåten". Dette innebærer at du identifiserer deg med et pass eller en annen gyldig ID. Når du har åpnet kontoen, kan du spørre om du også kan få et kredittkort. I noen tilfeller vil også kontoen du åpner inkludere et kredittkort.
Så jo, det er fortsatt mulig å få kredittkort uten å eie BankID. Vi er allikevel temmelig sikre på at personen som hjelper deg med å åpne kontoen ganske raskt vil råde deg til å skaffe deg BankID.
Fordelene overgår ulempene
Det kan hende at du som leser dette ikke har BankID. Det kan være mange grunner til dette, noe vi har stor respekt for. Vi vil allikevel anbefale deg å skaffe deg det digitale identifiseringsverktøyet. Det vil uten tvil gjøre den økonomiske hverdagen din enklere.
Ettersom stadig flere bedrifter og organisasjoner tar i bruk BankID nærmer vi oss et vippepunkt. Snart er det ikke snakk om at du bør ha det, men at du må ha det.
De første døgnåpne butikkene uten betjening har allerede åpnet i Norge. Du slipper kun inn hvis du identifiserer deg med, ja nettopp, BankID.
Ønsker du å skaffe deg et av de beste kredittkortene i Norge, må du ha BankID. Du kan rett og slett ikke søke om å få et av toppkortene hvis du ikke allerede benytter tjenesten.
Vi har innrømmet over at det finnes enkelte ulemper med løsningen. Fordelene med BankID er allikevel så opplagte at de overgår ulempene.