10 smarte sparetips

Før vi går inn på ulike sparemåter, presenterer vi 10 smarte sparetips. Ved å implementere disse tipsene i ditt liv, vil du kunne få kontroll på økonomien og spare penger. Kanskje du allerede tar i bruk noen av sparetipsene?

Sparetips 1: Sett opp et personlig budsjett

Å sette opp et budsjett er kanskje det smarteste sparetipset, da det gir deg bedre kontroll over utgifter og inntekter. Noen tenker kanskje at et budsjett skaper begrensninger, men faktisk kan det bidra til å gi deg mer frihet til å bruke penger på det som virkelig gir deg glede, samtidig som du kutter penger på unødvendige utgifter.  

For å sette opp et budsjett må du først få en oversikt over alle inntekter og utgifter. Deretter kan du sortere utgiftene ut fra følgende:

  • Faste utgifter: Dette inkluderer utgifter som lån, husleie og forsikringer.
  • Utgifter du kan redusere: Dette er ting du trenger, men du kan kutte kostnader på, som mat, drikke og sko.
  • Påvirkbare utgifter: Kjøp av møbler, ferie, aktiviteter etc.
  • Uforutsette utgifter: I budsjettet bør du også beregne for uforutsette utgifter, som at vaskemaskinen eller mobilen blir ødelagt.

Sparetips 2: Kjøp ting som er nødvendig

Kjøper du sko til 800 kroner bare fordi de er på 50 % rabatt? Hvis du egentlig ikke trenger nye sko, har du faktisk ikke spart 800 kroner. Mange lar seg friste til å bruke penger på ting de ikke trenger, bare fordi de ser et tilbud eller en rabatt.

Det samme gjelder småkjøp, som f.eks en cappuccino fra Kaffebrenneriet på vei til jobb eller en croissant fra Narvesen på vei hjem. Disse kjøpene summeres til store beløp over tid. Ved å forholde deg til å kun kjøpe ting du faktisk trenger vil du kunne spare mye penger over et år.

Du vil derimot spare penger om du kjøper ting du trenger på rabatt. Da kan det være lurt å bruke et såkalt rabattkort.

Sparetips 3: Bruk et kredittkort med cashback eller bonus

Du kan spare mye penger på å bruke rett kort når du handler. Det finnes flere kredittkort med cashback (penger tilbake) eller bonus på alle handler. Med andre ord sparer du litt penger for hvert kjøp du foretar deg.

Prinsippet er derimot det samme: Kjøp kun ting som er nødvendig, men bruk et nyttig kredittkort for å spare penger på de nødvendige innkjøpene. 

Sparetips 4: Planlegge matinnkjøp 

I 2022 mente fire av 10 husholdninger at de ville kunne spare 1000 kroner eller mer kun ved å planlegge kjøp av dagligvarer, ifølge Norstat. Over et år tilsvarer dette 12 000 kroner eller mer. Ved å redusere de sporadiske butikkbesøkene, vil du også unngå å kjøpe produkter du egentlig ikke har behov for. 

Tips: Ønsker du en enkel og billig middag, er spareappen Too Good To Go et godt alternativ. Dette er en app som er laget for å redusere matsvinn og tilbyr mat fra butikker og restauranter til redusert pris.

Sparetips 5: Kjøp brukt

Det er forståelig at man ønsker visse nye gjenstander, men trenger du egentlig kjøpe alt nytt? Ved å kjøpe ting brukt vil du både spare penger samtidig som det er mer miljøvennlig. Dette gjelder alt fra klær til møbler og bøker til elektronikk. 

Du kan eksempelvis sjekke ut en bruktbutikk før du går til butikker du først hadde tenkt. Ellers er dette fine apper å ta i bruk:

  • Finn.no
  • Tise
  • iBok

Sparetips 6: Sjekk alle abonnementer

Mest sannsynlig betaler du for flere abonnementer, som inkluderer blant annet strømavtale, mobilabonnement, Spotify, Netflix. Et smart sparetips som mange kanskje ikke tenker på, er å gå over alle abonnementene og finne ut av hva du virkelig trenger, og om du eventuelt kan spare penger på noen av dine avtaler. 

For eksempel sier Forbrukerrådet at norske strømkunder bytter strømavtale altfor sjeldent. 50 % av befolkningen sier at det er over to år siden de har byttet avtale - og her kan man spare store summer over tid. 

– Det er store forskjeller i påslagene til strømsalgselskapene. Selv om forbrukeren ikke får gjort så mye med selve strømprisen, kan det være gode penger å spare ved å bytte til en bedre og billigere avtale, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.

Sparetips 7: Spar penger på overskuddet

Ved å følge sparetipsene ovenfor, vil du helt sikkert ende med et lite overskudd. Hvor du plasserer disse pengene vil kunne ha stor påvirkning på din økonomi over tid. Et langsiktig sparetips er derfor å sette penger til arbeid. Her er noen alternativer:

  • Fondssparing: Å investere i et aksjefond vil gi deg en langt bedre avkastning enn det du kan forvente ved å ha pengene i banken. Et globalt aksjefond har gitt omtrent 15 % årlig avkastning de siste 10 årene. Med dette som utgangspunkt vil du ha 526 000 kr på kontoen etter 10 år hvis du setter inn et månedlig beløp på 2000 kr.
  • Høyrentekonto: Om du kan låse pengene i en viss periode, kan det være et alternativ å sette penger inn i en høyrentekonto. Dette er en sparemåte uten risiko, men du vil få en langt høyere rente enn i en sparekonto.
  • Individuell pensjonssparing (IPS): Det kan være lurt å tenke på pensjon tidlig, og ved å sette penger i en IPS-konto vil du få gode skattefordeler. Her får du et skattefradrag på opptil 22 % av beløpet du sparer årlig, med en maksimal årlig sparegrense på 15 000 kroner. Dette betyr at du kan spare inntil 3 300 kroner i redusert skatt hvert år.

Sparetips 8: Refinansier eller bli kvitt dyr gjeld

Et av de største kostnadene du kan ha er dyre lån. Selv de beste forbrukslånene har en langt høyere effektiv rente enn renten eller avkastningen du får i banken eller aksjemarkedet. Et av de smarteste sparetipsene er derfor å fokusere på å bli kvitt dyre lån så fort som mulig. Her bør du lage en plan for hvordan du kan betale inn mer penger på lånet hver måned. 

Om du ikke har den økonomiske kapasiteten til å kvitte deg med et lån med høy rente, kan det være lurt å søke om en refinansiering. Ved å søke om et lån med lavere rente vil du kunne spare mye penger i måneden.

Sparetips 9: Kutt reisekostnader

Å dra på utenlandsreise er for mange årets høydepunkt. Det er forståelig at man ikke ønsker å kutte kostnadene på dette, men det finnes flere måter å redusere prisen på uten at det går på bekostning av turen.

Det smarteste er å bruke et kredittkort med fordeler knyttet til reise, også kjent som reisekort. Dette er noen måter du kan spare på med et kredittkort:

  • Ved å bruke et kredittkort med reiseforsikring slipper du å betale for forsikring utenom. Å reise uforsikret er en stor risiko som kan koste deg mye dersom noe skulle skje.
  • Mange kredittkort gir tilgang til et rabattprogram. Her kan du spare mye på blant annet hotellopphold og leiebil.
  • Du kan spare mye penger på flyturen ved å bruke et kredittkort med flybonus. Da samler du poeng på alle kjøp, som igjen kan brukes på flybilletter. 

Sparetips 10 : Prioriter helsen

Dette høres kanskje ut som et rart sparetips, men å holde deg frisk og sunn vil spare deg for mye penger over tid. Når du er syk vil du bruke kjedelige penger på legebesøk og medisiner. I tillegg er det jo rett og slett kjedelig å ligge langflat på sofaen uten å kunne gjøre noe som helst. 

Relatert til dette sparetipset, kan du jo kanskje også kutte ned på kostnader rettet mot alkohol, godteri og annet usunt. Husk at dette også må veies opp mot livsnytelse.

Hvor mye bør man spare i måneden?

Hvor mye man bør spare i måneden er veldig individuelt, og må vurderes ut fra sin økonomi, og i relasjon til et budsjett som samsvarer med sin livsstil. En populær budsjetteringsmetode er 50/30/20-regel, som innebærer at du bruker lønnen på følgende:

  • 50 % av lønnen brukes til ting du MÅ ha, inkludert faste utgifter. 
  • 30 % av lønnen brukes til ting du VIL ha, som kan inkludere restaurantbesøk, gymmedlemskap og reiser. 
  • 20 % av lønnen brukes til sparing, investering eller eventuelt nedbetaling av gjeld.

Ved å følge 50/30/20-regelen setter du deg selv opp for økonomisk suksess, samtidig som du har spillerom til å bruke penger på det du verdsetter.

Dette er smarte steder å spare

Beste måten å spare penger

Hvordan du planlegger din økonomi vil også påvirke hvor du burde spare pengene. Om du har en buffer, som anbefales å være 1-3 månedslønner, burde dette settes i en sparekonto fremfor en brukskonto. Da vil du få høyere rente på pengene som er satt til side, samtidig som du har frihet til å bruke dem når som helst. 

Hvis du har penger du kan sette til side flere år frem i tid, vil det være lurt å vurdere å putte penger i et aksje -og/eller rentefond. Historisk sett gir aksjefond en avkastning som er 4-8 % over risikofri rente. 

En mellomting er derimot å sette penger i et høyrentekonto. Her kan du selv velge om du ønsker å låse pengene i 3 måneder, 6 måneder, 1 år, 3 år, 5 år etc. Dette er et godt alternativ dersom du ønsker å redusere risikoen, men har en god idé om tidspunktet du ønsker å ta i bruk pengene.

Dette er den beste måten å spare penger på

Det finnes mange strategier for å spare penger, og det er viktig å finne en metode som fungerer for deg. Her er noen generelle tips som kan hjelpe deg med å spare effektivt:

  1. Sett opp et budsjett: Budsjettering er det første steget mot å spare mer. Få en oversikt over hva du bruker penger på hver måned, og se hvor du kan kutte kostnader. Lag et budsjett hvor du setter av en fast sum til sparing hver måned.
  2. Betal deg selv først: Når du mottar lønn, sett av en bestemt sum til sparing før du begynner å betale regninger og bruke penger på annet. Dette tvinger deg til å spare og justere forbruket ditt etter hva som er igjen.
  3. Automatiser sparingen: Sett opp en automatisk overføring fra lønnskontoen din til sparekontoen hver måned. Dette gjør det enklere å spare jevnlig, uten at du trenger å tenke på det.
  4. Bruk kredittkortet til handler: Bruk et kredittkort med cashback, bonus eller flybonus (dersom du reiser ofte). Da får du enten penger tilbake, eller bonuspoeng som kan spare deg for fremtidige utgifter. 
  5. Debetkort med sparerenter: Flere banker tilbyr debetkort hvor du får sparerenter på saldoen du har stående. Dette er en fin måte å tjene inn litt på penger du planlegger å bruke i løpet av måneden. Dette er en fin måte å få litt ekstra avkastning på pengene du bruker til daglige utgifter.

Flere tar i bruk spareapper

Mange liker også å ta i bruk spareapper, som kan øke motivasjonen til å spare penger. Her finnes det mange alternativer. Det viktigste er å finne en app som du liker å bruke. Her er noen alternativer til populære spareapper:

  • Horde: Dette er en spareapp som gir deg full oversikt over utgifter og inntekter. Den gir deg også informasjon om du har gode avtaler, som eksempelvis om du bør vurdere et nytt mobilabonnement eller bytte strømleverandør. 
  • YNAB - You Need A Budget: Denne spareappen hjelper deg med å ta full kontroll over økonomien. Appen er på engelsk, men fungerer vel så bra her til lands. 
  • Mattilbud: Har du som mål å spare penger på matvarer, vil denne appen vise alle de beste tilbudene fra alle matbutikker. 
  • Nordnet: Nordnet er en handelsplattform som gjør det enkelt å spare penger i aksjer og fond. Den er svært brukervennlig og tilbyr blant annet månedlig sparing. 
  • Uscore: Med uScore kan du kredittsjekke deg selv gratis når du vil. Dette er en fin app å bruke hvis du ønsker å sjekke dine låneavtaler eller vite hvor god rente du kan få i forhold til din økonomi.

Hva er smart sparing?

Hittil har vi gått gjennom flere smarte sparetips, som på mange måter oppsummerer hva smart sparing er. Under ser du en kort oppsummering av hvordan du sparer på en smart måte:

  1. Sett opp et personlig budsjett: Få kontroll over inntekter og utgifter for å kunne spare mer effektivt.
  2. Kjøp kun nødvendige ting: Unngå impulskjøp, selv om noe er på tilbud, og fokuser på nødvendige kjøp.
  3. Bruk kredittkort med cashback eller bonus: Spar penger på alle kjøp ved å bruke et kredittkort med fordeler.
  4. Planlegg matinnkjøp: Spar store beløp ved å planlegge måltider og redusere spontankjøp i matbutikken.
  5. Kjøp brukt: Tenk gjenbruk og kjøp brukte varer når mulig for å spare penger og redusere miljøbelastningen.
  6. Gå gjennom abonnementer: Sjekk abonnementene dine jevnlig og se om det er penger å spare ved å bytte avtale eller si opp tjenester du ikke bruker.
  7. Plasser overskudd på høyrentekonto eller i fond: Sett pengene dine til arbeid for å få bedre avkastning på sparepengene dine.
  8. Kvitt deg med dyr gjeld: Prioriter å betale ned gjeld med høy rente eller vurder refinansiering for lavere månedlige utgifter.
  9. Reduser reisekostnader: Bruk kredittkort med reisefordeler for å spare på flyreiser, hotellopphold og leiebil.
  10. Prioriter helsen: Unngå helseutgifter ved å ta vare på helsen din, og reduser kostnader knyttet til usunne vaner.

Oppsummering

For å forbedre din økonomiske situasjon, er det viktig å både spare og investere smart. Ved å følge noen smarte sparetips, som å sette opp et personlig budsjett, begrense unødvendige kjøp og bruke et kredittkort med cashback eller bonus, kan du få bedre kontroll over inntekter og utgifter. 

Videre kan du spare mer ved å refinansiere dyre lån og plassere overskuddet i fond eller høyrentekontoer. Andre smarte grep er å ta i bruk spareapper, planlegge for matinnkjøp eller kjøpe brukte varer.

Ofte stilte spørsmål om smarte sparetips

Hva er smarte sparetips?
Kan man spare penger med kredittkort?
Hvor bør jeg spare penger?
Hva er gode spareapper?
Hvor mye bør man spare i måneden?
Kim
Kim Ingwersen Publisert 10/4/2024

Heisann! Mitt navn er Kim og jeg har i flere år jobbet som journalist innen finans og økonomi. Jeg brenner for å øke forståelsen for privatøkonomi blant folket, slik at man tar bedre finansielle valg og oppnår en bedre hverdag. På Bestekredittkortet setter jeg i all hovedsak søkelyset på fordelene man kan få ved å ta bevisste valg rundt innskaffelse av kredittkort.