Sette inn ekstra penger på kredittkort
I praksis finnes det to måter å sette inn ekstra penger på kredittkort på:
- Ekstra nedbetaling av kredittkortgjeld.
- Topping av kredittkortet over kredittgrensen.
Ekstra nedbetaling
Dette er noe du kan gjøre med de aller fleste kredittkort. Faktisk er det noe du bør gjøre. Når du betaler med et kredittkort, handler du med lånte penger. Pengene låner du av banken.
Hver måned sender banken deg en kredittkortregning. Denne har to beløp:
- Den totale utestående gjelden.
- Minimumsbeløpet.
Betaler du tilbake alt du skylder (noe vi anbefaler), trenger du ikke å bekymre deg for hverken gjeld eller renter. Velger du derimot å betale tilbake en del av gjelden, legges det høye renter på den delen du ikke betaler.
Det er her ekstra innbetalinger kan være gull verdt.
De aller fleste tilbyderne av norske kredittkort gir deg tilgang til en nettbank når du får et kort. Her kan du vanligvis betale inn ekstrabeløp for å redusere kredittkortgjelden. Dette kan du gjøre når som helst og så ofte du vil.
Så, selv om du ikke har nok penger til å betale det utestående beløpet ved forfall, behøver du ikke å vente på neste kortfaktura. Du kan når som helst logge deg inn i nettbanken og betale inn det resterende når du har mer penger mellom hendene.
Slik fungerer det
Å gjøre en ekstra innbetaling på kredittkortgjelden er temmelig enkelt. Forutsetningen er at du har tilgang til en nettbank.
Slik fungerer det med kredittkortet fra Bank Norwegian, for eksempel:
- Logg inn på dine kundesider på Banknorwegian.no.
- Let frem konto- og KID-nummeret for innbetalinger (KID-nummeret er det samme hver måned).
- Har du pengene du skal betale med i en annen bank? Logg inn i denne bankens nettbank.
- Opprett en ny betaling, bruk konto- og KID-nummeret du fant på Bank Norwegians kundesider.
- Husk å legge inn beløpet du vil betale.
Deretter er det bare å gjennomføre betalingen og se at kredittkortgjelden krymper. Prosessen er temmelig lik for de fleste bankene i landet.
Har du kort og konto i samme bank, kan det være enda enklere. De fleste bankene har et valg som heter noe i retning av «Innbetaling» eller «Ekstra innbetaling» i kredittkortmenyen. Er du en av dem som kan bruke en slik løsning, trenger du som regel bare å legge inn ønsket beløp og deretter betale.
Å toppe kredittkortet
Det er mulig å «toppe» flere av kredittkortene som tilbys i Norge. Med «å toppe» mener vi å betale inn ekstra penger slik at det er mer penger tilgjengelig på kortet enn det kredittgrensen tilsier.
La oss tenke oss at du har et kredittkort med en kredittgrense på 50.000 kroner. Du har ikke rørt en eneste krone; den tilgjengelige saldoen er fortsatt 50.000.
- Du bruker én av metodene over og betaler inn 5.000 kroner ekstra.
- Nå har du totalt 55.000 kroner tilgjengelig i kortet: 50.000 i kreditt og 5.000 av dine egne penger.
Spørsmålet er bare dette: Hvorfor vil noen toppe kortet sitt?
Øker kredittkortets rekkevidde
De fleste som topper kredittkortene sine, gjør det for å kjøpe noe som koster mer enn den tilgjengelige kreditten i kortet. Vi holder oss til de 55.000 kronene over og bruker en feriereise som eksempel.
Feriereisen koster 55.000 kroner. Ettersom kredittgrensen er 50.000 i kortet, har du ikke nok kreditt til å kjøpe reisen. Topper du derimot kortet med 5.000 av dine egne kroner, er det bare å pakke solkrem, strandhatt samt paraplyer til drinkene.
Men hvorfor ikke dele opp betalingen, spør du kanskje? 50.000 med kredittkortet, 5.000 med et annet kort?
Bonus, er svaret.
Betaler du hele beløpet med det toppede kredittkortet, skviser du også noen ekstra bonuspoeng ut av kjøpet. Og som du vet, ett bonuspoeng her, og ett bonuspoeng der, blir mange bonuspoeng til slutt.
Ikke fritt frem
Å toppe et kredittkort, altså å sette inn penger på Mastercard- eller Visa-kort for å overgå kredittgrensen, er ikke alltid silkeglatt.
Ikke innskuddskonto
En del banker vil ikke at du skal bruke kredittkortet som en innskuddskonto. Forsøker du å toppe kortet med dine egne penger, blir de tilbakeført.
Kan miste rettigheter
Toppetrikset kan også føre til at du mister enkelte rettigheter som følger med kredittkort. Den tilgjengelige kreditten i kortet ditt er beskyttet av Finansavtaleloven. Loven sørger for at du ikke taper pengene hvis en forhandler går konkurs, for eksempel.
Det er ingen automatikk i at dine penger, som du topper kortet med, har den samme beskyttelsen. I verste fall kan du tape dem hvis det oppstår trøbbel i etterkant av et kjøp.
Toppingen må times
Det er altså mulig å forskuddsbetale et beløp som krysser kredittgrensen. Du kan allikevel ikke gjøre dette og forvente at pengene skal stå der over tid. Derfor må du time ekstrainnskuddet. Toppingen bør skje forholdsvis nært tidspunktet når du trenger pengene.
Beløpsgrenser
Det er heller ikke fritt frem å sette inn hvor mye som helst. Det finnes en grense for alt. Ikke minst finnes det sikkerhetstiltak for de fleste kredittkort som gjør at du ikke kan handle ubegrenset med dem.
Har du en kredittgrense på 100.000 og setter inn 400.000 av egne penger, er det allikevel ikke sikkert at du kan kjøpe bilen med en prislapp på en halv million kroner med kortet.
Kontakt banken før topping
Å sette inn ekstra penger på kredittkortet kan altså ha to betydninger:
- Du gjør en ekstra innbetaling for å redusere eller slette kredittkortgjelden (klapp deg selv på skuldra etterpå).
- Topping av kortet, slik at det er mer penger tilgjengelig enn hva kredittgrensen tilsier.
Den første varianten krever ikke ytterligere tiltak. Det er bare å gjøre det. Variant nummer to er litt mer kompleks.
Vi anbefaler at du kontakter banken som har gitt deg kortet før du setter planen om topping ut i livet. Sjekk om banken tillater at du gjør det og hva som er betingelsene. Pass på å spørre om hvilke rettigheter som gjelder for dine egne penger, ikke minst hvis beløpet du ønsker å sette inn er stort.