Kort fortalt

  • Kortreklamasjon er en kjøpsforsikring. Den sørger, blant annet, for at du ikke taper penger på problematiske kortbetalinger når selgeren ikke refunderer pengene.
  • Du kan kreve kompensasjon av den som har gitt deg kort for varer du ikke mottar, ved konkurs eller svindel, for eksempel.
  • For å få erstatning må kravet være rettmessig, du må ha betalt til en næringsdrivende, og du må ha forsøkt å få pengene tilbake fra selgeren først.

Reklamasjon kredittkort – Dette er kortreklamasjon

Kortreklamasjon er i realiteten en kjøpsforsikring. Den sørger for at du ikke taper penger på varer eller tjenester du betaler med kredittkort, når selgeren ikke vil gi deg penger tilbake. Da må banken eller kredittkortselskapet, som du har fått kortet av, dekke tapet. Banker og kredittselskap kan ikke ta lett på kortreklamasjoner. Finansavtaleloven pålegger dem å gi deg erstatning hvis du har et rettmessig krav.

Du kan ikke kreve kompensasjon på kortbruk i hytt og vær. Ønsker du å benytte reklamasjonsretten, må du følge strenge regler. Dette kommer vi tilbake til.

Fungerer med både bank- og kredittkort

Du kan få kortreklamasjon uansett om du betaler med bankkort eller kredittkort. Men prosessen for å få tilbake penger for feilslåtte betalinger med bankkort, er mer komplisert enn med kredittkort.

Eksempler på når du kan få kompensasjon

Her er eksempler på situasjoner hvor du kan ha krav på kortreklamasjon:

  • Varen er ødelagt, skadet eller er ikke som beskrevet
  • Du kjøpte en merkevare, men fikk en piratkopi
  • Du har ikke mottatt varen du har betalt
  • En reise eller arrangement avlyses
  • Selgeren ignorerer din angrerett
  • Selgeren går konkurs
  • Du blir svindlet

La oss si at du har kjøpt billett til en konsert med kredittkort. Like før konserten skal starte, må artisten avlyse på grunn av sykdom. Hvis arrangøren ikke betaler tilbake pengene, kan du be kortselskapet om erstatning. Forutsetningen er at du kan bevise at du har forsøkt å få tilbake pengene fra arrangøren først.

Disse forutsetningene må være på plass

For å få kortreklamasjon, må disse forutsetningene være på plass:

  • Kravet ditt er rett og rimelig (sjekk listen over)
  • Du har betalt en næringsdrivende og ikke en privatperson

Har du overført pengene direkte fra konto til selgeren for eksempel, kan du ikke benytte deg av denne kompensasjonsretten. Da må du heller be banken din om hjelp. I tillegg må du ha forsøkt å få selgeren til å refundere pengene. Du kan nemlig ikke haste av gårde til kortselskapet så snart du mener å ha reklamasjonsrett, som vi forklarer under.

Du kan ikke reklamere til kredittkortselskapet umiddelbart

Før du kan klage til kortselskapet, du ha prøvd å få tilbake pengene fra selgeren. Dette kravet gjelder nesten alle former for kortreklamasjon. I tillegg må du dokumentere forsøket på å få refusjon. Derfor er det lurt å kommunisere skriftlig med selgeren. Bruk epost i stedet for å ringe.

Klagesaker kan bli foreldet

Du bør handle raskt hvis du mener du har rett på kortreklamasjon. De fleste korttilbyderne krever at du sender inn kravet senest 90 dager etter at behovet for å bruke reklamasjonsretten oppstod.

Kan være komplisert og tidkrevende

Å få selgeren til å tilbakebetale pengene dine, kan være en komplisert prosess. Har selgeren gått konkurs for eksempel, må du sende pengekravet til bobestyreren for selskapet. Og dette kan ta tid. I verste fall kan det gå uker og måneder før du får svar.

Ettersom kortreklamasjoner normalt ikke kan være eldre enn 90 dager, bør du uansett kontakte den du har fått kort av så snart som mulig. Forklar at du forsøker å få tilbake pengene og at du venter på at selgeren eller bobestyreren skal svare deg.

Dette kan du kreve

Når du ber om kortreklamasjon, kan du kreve å få tilbake pengene du har betalt for varen eller tjenesten. Hverken mer eller mindre. Du kan, for eksempel, ikke kreve at kortselskapet betaler for tort og svie. Vi kjenner til at personer har forsøkt å få kompensasjon for følelsesmessige konsekvenser av ferieturer som har blitt avlyst. De fikk ikke medhold i klagen.

Slik lager du en kortreklamasjon

De fleste bankene og kredittkortselskapene har egne funksjoner for kortreklamasjoner i nettbanken eller på kundesidene.

Slik fungerer det hos Nordea, for eksempel:

  1. Logg inn i nettbanken
  2. Velg «Sperre eller avslutte» fra menyen
  3. Velg «Reklamer på en transaksjon» og følg instruksjonene

Hvis du ikke har tilgang til nettbanken, finner du også klageskjema på Nordeas nettsider som du kan laste ned. Fremgangsmåten er nokså lik hos andre leverandører. Er du i tvil om hvordan du går frem med ditt kort, anbefaler vi at du ringer kortleverandøren og ber om hjelp.

Omfattende dokumentasjonskrav

Du må være beredt til å dokumentere alt som har med kravet ditt å gjøre. Her er eksempler på dokumentasjonen du kan bli bedt om å sende inn:

  • Kvittering, avtale eller ordrebekreftelse fra selgeren
  • Bildedokumentasjon som viser skader eller feilvare
  • Skriftlig dokumentasjon på kontakt med selgeren
  • Hvis selgeren har gått konkurs må du normalt kunne vise frem dokumentasjon på at du har kommunisert med bobestyreren også.

Slik får du pengene

Hvis banken eller kredittkortselskapet gir deg rett i at du har krav på kortkompensasjon, utbetales pengene vanligvis slik:

Bankkort: pengene overføres til kontoen din

Kredittkort: pengene føres tilbake til kredittrammen

I noen tilfeller kan pengene for reklamasjoner på kredittkortbruk bli overført til en bankkonto. Da må du selv betale den utestående saldoen.

Du kan bli nektet kompensasjon

Det er en lite godt bevart hemmelighet at det kan sitte langt inne for banker og kredittkortselskap å kompensere kundene sine.

Jo, de betaler hvis kravet er berettiget. Men først leter de grundig etter muligheter for å unngå erstatningskravet. Har du blitt svindlet for eksempel, kan du bli nektet erstatning hvis det viser seg at du har begått en eller flere av disse tabbene:

  • ikke skjult inntasting av PIN-koden
  • latt andre benytte din BankID
  • delt PIN-koden med andre
  • latt andre låne kortet ditt

Du kan klage på avslag

Får du ikke erstatningen du mener du har krav på, kan du klage til Finansklagenemnda.

Bengt Bergh Publisert 10/21/2024

Hei, mitt navn er Bengt. Jeg er finansjournalist på Bestekredittkortet.com. Jeg har skrevet for dette nettstedet i flere år. Jeg har bakgrunn fra både media og finans (jeg startet yrkeskarrieren min i bank). For tiden fokuserer jeg skrivingen om rabattene du kan få med kredittkort, cashback og hvilke reisekort som har flest fordeler.

Oppdatert 10/22/2024