Hva er et mikrokort?
Mikrokort er enkelt forklart et betalingskort, men i et langt mindre format enn et vanlig bankkort. Størrelsesmessig kan det sammenlignes med størrelsen til et SIM-kort, og med et mikrokort kan du fortsette å benytte deg av kontaktløs betaling som normalt.
Kortet kan for eksempel monteres på klokken, nøkkelring, mobil eller et armbånd. På denne måten har du kortet lett tilgjengelig hvor enn du skal. Dette passer ypperlig når man er mye på farten, og har økt sikkerhet da man ikke nødvendigvis legger det fra seg dersom man har det rundt armen.
Forskjellen på mikrokort og vanlig bankkort
Et mikrokort og et vanlig betalingskort har begge samme type chip. Forskjellen på et mikrokort og et vanlig betalingskort er kun materialet rundt et vanlig betalingskort, i motsetning til mikrokortet som består av selve chipen. Fordelen med mikrokortet er at det er lett å montere og plassere mange ulike steder.
Mikrokort gir også de samme fordelene som et vanlig bank- eller kredittkort. Du tjener for eksempel fortsatt opp bonuspoeng, og kan benytte deg av samme PIN-kode som før. Mikrokortet tåler også vann i motsetning til vanlige betalingskort. Det kan riktignok ikke brukes til netthandel, da det ikke har noe kortnummer.
Slik benytter du deg av mikrokort
Det finnes flere banker og kredittkortutstedere som tilbyr denne løsningen, men det er derimot ikke alle. Bank Norwegian er en av kredittkortutstederne som tilbyr mikrokort. Du slipper i tillegg å betale ekstra gebyr for å bestille mikrokortet, og får et medfølgende gummi armbånd som kortet kan plasseres i.
(Mikrokort er ikke tilgjengelig for nye kunder hos Bank Norwegian.)
1. Bestill og aktiver mikrokortet
Du bestiller mikrokort fra bank/kredittkortutsteder. Dette kan som regel gjøres i nettbanken, forutsatt at du allerede er kunde. Dersom du ikke allerede er kunde må du først gå igjennom prosessen ved å søke om et vanlig kredittkort via banken du ønsker å benytte. Når du endelig har fått det nye mikrokortet i posten må du inn i nettbanken og aktivere det. Dette gjøres typisk på “Min Side” eller i app, avhengig av hvilken bank du benytter.
2. Montering av mikrokort
Plasser ditt nye mikrokort der du ønsker. Dette kan være i medfølgende armbånd, på klokken eller nøklene dine. Det finnes også annet tilbehør du kan kjøpe ved siden av, slik at du kan montere kortet på akkurat den måten du ønsker.
3. Betaling
Du er nå klar til å begynne å benytte mikrokortet til å utføre betalinger. Man betaler akkurat på samme måte som før, ved å holde mikrokortet inntil betalingsterminalen. Dette gjelder da terminaler som aksepterer kontaktløse betalinger, men de aller fleste terminaler tilbyr i dag kontaktløs betaling. Ved større beløp over 500 kr vil du måtte skrive inn PIN-kode.
Transaksjonene er deretter synlige i nettbanken. De vil også vises på samme måte som transaksjoner gjort gjennom ditt vanlige kredittkort, så her er det ingen endringer.
Sperre mikrokort
Skulle ditt mikrokort komme på avveie kan man enkelt og greit sperre mikrokortet ved å ta kontakt med bank eller kredittkortutsteder. Selv om både det ordinære kredittkortet og mikrokortet er koblet opp mot samme kreditt, kan du fortsatt sperre kun mikrokortet og bruke kredittkortet videre
Hva koster et mikrokort?
Hvorvidt mikrokort er en gratis tjeneste eller noe som må betales ekstra for, varierer fra bank til bank. Som tidligere nevnt koster det ingenting via eksempelvis Bank Norwegian å skaffe seg et mikrokort. Noen andre banker tar for eksempel et årsgebyr på 150 kr.
Ofte stilte spørsmål og svar om mikrokort
Dette er spørsmål vi ofte mottar angående mikrokort: