Kredittkort med loungetilgang
Bank Norwegian
- Gratis uttak av kontanter
- CashPoint eller Cashback – Bonus på alt du kjøper
- Gratis forsikringer
- Årsgebyr: 0 kr
- Maks kreditt: 150 000 kr
- Effektiv rente: 24,40 %
- Rentefrihet: 45 dager
Revolut Premium
- Gratis forsikringer for reiser, varer og billetter
- Gratis loungeadgang ved flyforsinkelser
- Gratis kontantuttak og valutaveksling
- Bonus på samtlige kjøp
- Årsgebyr: 1 140 kr
- Maks kreditt: Debitkort
Revolut Metal
- Loungetilgang
- Bonus på alle kjøp
- Flere gratisforsikringer
- Årsgebyr: 2 040 kr
- Maks kreditt: Debitkort
Hva er en flyplasslounge?
Du finner lounger på de fleste større flyplassene over hele verden. Dette er, som regel, avskjermede områder hvor komforten er bedre og servicen er mer personlig. Loungene har bedre sitte- og hvilemuligheter, roligere omgivelser og gratis servering.
De mest eksklusive loungene kan, for eksempel, tilby spabehandling og mat fra a la carte-menyer.
Det er utvalgte reisende som har adgang til fasilitetene, for eksempel eiere av bestemte kredittkort. En typisk VIP-lounge får også besøk av reisende på første- eller businessklasse og medlemmer i et loungeprogram.
Kredittkort med loungeadgang
En håndfull av de om lag 300 kredittkortene som tilbys i Norge, inkluderer loungetilgang. De som bestiller dem, er vanligvis mennesker som ofte er på reisefot. De besøker jevnlig flyplasser og ønsker mest mulig komfort mens de venter på neste avgang. Mange setter også pris på muligheten til å arbeide uforstyrret mens de venter i en lounge.
Ettersom de fleste lounge-kredittkortene har en årsavgift, vil vi ikke anbefale alle og enhver å skaffe seg et. Er du derimot blant dem som er på hils med flykapteiner, kabinpersonale og bakkemannskaper, kan det være grunn til å skaffe seg et kort. Noen av dem gir billigere adgang til loungene, andre gjør at du slipper inn gratis.
Forskjellige Lounger
Mange flyplasslounger, både i Norge og resten av verden, er knyttet til egne loungeprogrammer. De fleste norske lounge-kredittkortene har inngått avtaler med disse på vegne av kundene sine. De mest benyttede programmene er LoungeKey og Priority Pass.
Akkurat dette er viktig å huske på for deg som ønsker å bestille et slikt kort. Det er flere forskjeller mellom de to programmene, ikke minst når det gjelder hvilke lounger du slipper inn på og hva det koster.
LoungeKey vs. Priority Pass
Eier du et kredittkort med loungeadgang har du, som regel, tilgang til lounger i LoungeKey- eller Priority Pass-programmene. Selv om de er eid av det samme selskapet, britiske Collinson Group, er det forskjeller mellom dem:
- LoungeKey omfatter omtrent 1.000 lounger.
- Antallet Priority Pass-lounger er mer enn 1.300.
- LoungeKey inkluderer, blant annet, OSL-loungen på Gardermoen og North Sea Lounge på Sola.
- Priority Pass har i skrivende stund ingen norske lounger i programmet sitt.
Hvilke lounger du får slippe inn på kan være avgjørende for hvilket kredittkort du bør velge. Reiser du oftest i Norge, kan det lureste være å skaffe seg et kort som er knyttet til LoungeKey og de norske loungene.
Er du derimot oftere på farten i utlandet kan det hende at kort som er koblet til Priority Pass, passer bedre.
Her er noen eksempler på hvilket program ulike kredittkort er tilknyttet:
- DNB Saga Mastercard: LoungeKey.
- Eika Business: Priority Pass.
- Nordea Premium Mastercard: LoungeKey.
Det hører med til historien at de fleste norske bankene har skiftet fra Priority Pass til LoungeKey i løpet av de siste årene.
SAS-Lounger
En tredje kategori lounger er operert av SAS. De fleste loungene er lokalisert i Skandinavia. I resten av verden er det som regel andre selskaper i Star Alliance-samarbeidet som driver loungene.
Du slipper inn på mange av loungene med SAS sine egne kredittkort. Ettersom selskapet samarbeider tett med American Express, slipper du også inn med et av de bedre Amex-kortene.
Gratis eller billigere
Du behøver selvsagt ikke kredittkort for å slippe inn på loungene på flyplassene verden over. Du kan, for eksempel, melde deg inn som medlem i både LoungeKey og Priority Pass uten å eie et bestemt kort.
Fordelen med de fleste kredittkorttilbudene er at medlemskapet i begge programmene er inkludert. Du slipper med andre ord å betale flere tusen kroner for medlemskapet i programmene.
Det kan allikevel hende at du må betale for selve adgangen. Med noen kort betaler du fullpris for å slippe inn, med andre får du rabatt på prisen.
Med enkelte kort slipper du å betale noe som helst. Det er allikevel en liten hake.
Kostbare kort
De fleste kortene som inkluderer loungeadgang har til felles at de er eksklusive. De kommer med krav om høye inntekter og en ordnet økonomi. I tillegg må du betale en årlig eller månedlig avgift for å eie kortene.
Du får hva du betaler for. Jo mer du er villig til å punge ut for å eie et av loungekortene, desto mer omfattende er fordelene.
- Kredittkortene som koster minst, gjør at du slipper inn på loungene mot betaling.
- De mer kostbare kortene gir deg gratis inngang, gjerne sammen med én eller flere gjester fra reisefølget ditt.
Her er eksempler på hva du får med tre ulike kredittkort som gir loungetilgang, og hva de koster å eie:
- Eurocard Platinum koster 1.650 kroner i året. Kortet er knyttet til Priority Pass. Hver gang du besøker en lounge, må du betale om lag 300 kroner eller 600 kroner hvis dere er to.
- DNB Saga Mastercard gir deg to gratis loungebesøk per år. Å ha med en gjest koster om lag 270 kroner. For dette krever DNB en snau hundrelapp i måneden.
- Med American Express Platinum kan du og en gjest besøke så mange lounger dere vil kostnadsfritt. Forutsetningen er at du betaler 6.600 kroner i året for å eie kortet.
Ikke for alle
Det finnes knapt en bedre opplading til en flyreise enn å slappe av i luksuriøse omgivelser i en flyplasslounge. Betyr det at alle bør bestille et kredittkort med loungetilgang?
Vi mener at det kommer an på hvor ofte du reiser. Med tanke på at det koster alt fra noen hundrelapper til mange tusen kroner i året å eie slike kort synes vi at de først og fremst passer for dem som reiser ofte.
Omfatter din egen reisevirksomhet ikke mer enn én til to flyreiser årlig, finnes det andre reisekredittkort som har atskillig flere fordeler utenfor flyplassene, slik som gratisforsikringer, cashback og bonus på alt du handler.
Og drømmen om et loungebesøk nå og da? Den er fortsatt oppnåelig, for eksempel, hvis du reiser med en fullprisbillett og er villig til å betale for adgangen.