Kortnummer - enkelt forklart
Eier du et debetkort eller kredittkort utstedt fra et betalingsnettverk, som Visa, Mastercard eller American Express, vil du se et 16-sifrede kortnummer printet på forsiden av kortet. Denne tallkombinasjonen er helt unik, og brukes til å kjøpe varer og tjenester.
Hva betyr tallene i kortnummeret?
Hvert tall i det 16-siffrede nummeret har en funksjon, og er lagd for å identifisere banken du bruker, ditt kontonummer og for å identifisere tastefeil. Slik er kortnummeret delt opp:
- Tall 1: Det første tallet tilsier hvilken bransje bankutstederen tilhører, og identifiserer om du bruker f.eks. Visa eller Mastercard.
- Tall 2-6: I kombinasjon med det første sifferet, vil de fem neste tallene utgjøre ditt unike kort med din kortutsteder. Dersom første tallet starter med 4, tilhører den Visa, mens hvis det starter med 5 har du et Mastercard kredittkort.
- Tall 7-15: Disse tallene viser at kortnummeret tilhører din identitet.
- Tall 16: Det siste tallet i rekken er et såkalt kontrollsiffer, som er til stede for å verifisere at alt er tastet riktig og at det er du som er eier av kortet.
CVC-kode og utløpsdato
Du har helt sikkert opplevd at du må fylle inn noen ekstra tall når du skal utføre netthandel. Dette er som regel CVC-kode og utløpsdatoen.
CVC-koden er en viktig sikkerhetsfunksjon for kortet ditt, enten du bruker bank- eller kredittkort. Denne koden reduserer sjansen for at noen andre bruker kortet ditt. Og om noen skulle taste inn kortnummeret ditt (enten med feil eller for forsøk på tyveri) , vil de ikke kunne gjennomføre kjøpet uten korrekt CVC-kode.
Utløpsdatoen, som navnet tilsier, viser hvor lenge kortet er gyldig. Står det 04/27, betyr det at kortet er gyldig til siste dag i april 2027. Om du derimot sperrer kortet, vil kortet være ugyldig til tross for kortets utløpsdato.
Ved gjennomføring av netthandel, vil du som regel både oppgi kortnummer, CVC-kode og utløpsdato.
Hva er et kredittkortnummer?
Om du eier et kredittkort vil du også se at et 16-sifret tall på forsiden eller baksiden av kortet. Dette tallet kalles for et kredittkortnummer, men virker i prinsippet på akkurat samme måte som et kortnummer. Uavhengig om du bruker et debet- eller kredittkort, vil du bruke tallene på akkurat samme måte.
Kan man finne kortnummer uten det fysiske kortet?
Hvis du ikke har det fysiske kortet på deg, kan det være vanskelig å finne kortnummeret. Enkelte banker gir deg tilgang til kortnummeret via nettbanken, men dette gjelder de færreste. Som regel vises kun de fire siste sifrene, som er en sikkerhetsfunksjon. Du kan eventuelt ringe bankens kundeservice og høre om hjelp.
Har du mistet kortet, er det lurt at du sperrer kortet med en gang. Om du derimot nettopp har søkt og fått godkjent et kort, må du vente til kortet ligger i postkassen før du finner kortnummeret.
Bruk kortet uten kortnummer med en digital lommebok
Når du skal handle på nett, må du som regel fylle inn kortnummer for å fullføre betalingen. Dette slipper du hvis du bruker en digital lommebok, som f.eks. Apple Pay, Google Pay eller Samsung Pay. Etter å ha lagt inn kortdetaljene i lommeboken, vil du bekrefte netthandelen kun ved å bekrefte din identitet.
Bør man oppgi kortnummeret?
Man skal være forsiktig med å dele kortnummeret til hvem som helst. Likevel er det tryggere å oppgi kortnummeret enn mange tror. Ifølge DNB er det langt under 0,1 % av kortkunders omsetning som tappes på grunn av stjålne eller kopierte kortnumre.
Likevel er det noen forhåndsregler du burde ta før du kjøper en vare. Du bør forsikre deg om at nettstedet du handler fra er pålitelig. Med et raskt Google-søk kommer du lang vei.
– Selv om du får beløpet refundert, vil det alltid være ubehagelig å bli utsatt for svindel. Derfor bør du alltid se an nettstedet. Har du aldri hørt om det før, sjekk det ut, sier Mona Neskvern, som har ansvaret for å forebygge kortsvindel i DNB.
Flere rettigheter med kredittkort
Er du redd for at dine kortopplysninger kommer på avveie? I så fall er det litt mer sikret dersom du bruker et kredittkort fremfor et vanlig debetkort. Det er fordi du bruker bankens penger, og ikke dine egne.
Via finansavtaleloven har du flere rettigheter på din side til å kreve penger tilbake, som tilsier en tryggere netthandel. Det eneste du må forsikre, er at følgende krav er innfridd:
- Du må ha kjøpt varen/tjenesten med kredittkortet
- Kjøpet er gjort fra en næringsdrivende
- Det er feil eller mangel på varen/tjenesten
- Du har forsøkt å løse saken med selger først