100.000,- i kreditt
Er du over 18 år, og har en årsinntekt over 200.000 kroner, er du velkommen til å søke om kredittkortet. Spørsmålet er bare om det er verdt det. Det er flere ting ved dette kortet som sender det langt ned på listen over Norges beste kredittkort. Men kortet har også egenskaper som gjør det unikt. Og attraktivt for en god del mennesker.
Rentene på kredittkortgjeld trekker ned. Widerøe-kortet har en effektiv rente temmelig nært 30 prosent. Eller nesten 15 prosentpoeng mer enn Møre Ung Reservekort Visa, som har Norges beste kredittkortrente når dette skrives.
Irriterende gebyr
Widerøe-kortet er heller ikke fri for gebyrer. Blant annet må eiere av kortet ut med 35 kroner hver gang de gjør et kontantuttak i norske minibanker. Oppå dette må man også ut med 1 prosent av uttaksbeløpet. Riktignok slipper man dette gebyret på uttak i utenlandske minibanker. Men vi skulle gjerne ha sluppet gebyrene her hjemme i Norge også.
Uttaksgebyr kan man leve med. Men årsgebyr bare for å eie kortet? Det liker vi ikke i det hele tatt. Jo, det er gratis å eie kortet de 12 første månedene. Men etter dette må du ut med 299 kroner per år så lenge du eier det.
Det er prinsippet, og ikke hundrelappene vi stusser over. De fleste av Widerøe-kortets konkurrenter har droppet eierskapsgebyr. Vi mener slike gebyrer er et kaldt gufs fra en annen tid. Det hører ikke hjemme hos et moderne kredittkort.
God app
Widerøe-kortet har to fortrinn. Appen som følger med er et av dem. For her har Monobank lagt ned et godt stykke arbeid. Dette er bare noe av det appen hjelper deg med:
- Den gjør det lett å holde oversikt over kredittkortbruken. All handel oppdateres i sanntid.
- Du kan ta bilder av kvitteringer og lagre dem i appen. Og du kan søke blant lagrede kvitteringer.
I tillegg kan du benytte Apple Pay. Det betyr at du kan laste ned Apples lommebok, registrere kredittkortet og dermed handle kontaktløst så lenge betalingsterminalen fungerer med mobile betalinger.
SAS EuroBonus
Det andre fortrinnet du får med Widerøe-kortet, er innmeldingen i SAS sitt EuroBonus-program. Det er ikke voldsomt mange kredittkort som gir den samme muligheten. Dette øker så klart Widerøe-kortets eksklusivitet. Og for EuroBonus-fans vil det trolig veie opp for de mindre attraktive sidene ved kortet. Slik fungerer det:
- Du får 10 EuroBonus-poeng for hver hundrelapp du bruker på handel i Norge og på nettet.
- Handler du i utlandet, får du 15 poeng for hver hundrelapp du bruker.
- Poengsummen er 20 for hver hundrings du bruker på flybilletter hos Widerøe.
Vi må bare legge til at når du får EuroBonus på vanlig handel, så teller den ikke mot EuroBonus-nivået ditt. Og bare så det er sagt: En flyreise innenlands i Norge, Sverige, Finland eller Danmark vil koste deg fra 10.000 poeng.
Widerøe-kortet på reise
Så, hvor godt er Monobanks Widerøe kredittkort på reise? Vel, helt galt er det ikke. For kortet inkluderer gratis reiseforsikring og avbestillingsforsikring. Og det er bra at man får EuroBonus-poeng på all handel. Bestiller du, for eksempel, en flyreise som koster 10.000 kroner, blir gevinsten 2.000 poeng.
Det er også verdt å nevne at kortet nå gir deg 10 % billigere billetter når du betaler med det på Flybussen.
Det finnes allikevel konkurrerende kredittkort som hjelper til med å spare enda mer på reiseutgiftene dine. Sagt på en annen måte: Vi er ikke voldsomt imponert over at et kredittkort, med en så opplagt reiseprofil, ikke inkluderer flere reisefordeler. Rabatter på leiebil, for eksempel.
Gratis legehjelp
Widerøe-kortet er temmelig alene om å tilby gratis tilgang til helsepersonell. Når som helst kan du kontakte Tryg Legehjelp på telefon, uten at det koster deg noe. Her kan du snakke med en lege eller sykepleier om det som plager deg.
- Du får som regel raske svar på spørsmålene dine, uten å måtte betale egenandel.
- Tryg kan også hjelpe deg med resepter. Eller henvisninger til spesialister.
Vår vurdering
Monobanks Widerøe Visa kredittkort er et nytt kort. Det dukket opp på markedet høsten 2018. Det kan muligens forklare hvorfor det tilbyr så få fordeler sammenlignet med de beste, norske kredittkortene. For vi er ikke voldsomt imponert over hva kortet inkluderer. Og årsgebyret er bare irriterende.
Det hjelper heller ikke kortet at det har blant landets høyeste renter på kredittkortgjeld. Nå anbefaler vi alle å betale alt man skylder kredittkortselskapet på første forfall. Alle som allikevel frykter at de kommer til å skaffe seg slik gjeld bør definitivt styre unna dette kortet.
Alt er ikke svart. Vi liker at kortet lar oss delta i SAS sitt EuroBonus-program. Gratisforsikringene og fri tilgang til helsepersonell er også positivt. Og BRAbanks app, som er laget spesielt for dette kredittkortet, er virkelig god.
Hvis du brenner etter å bli med i EuroBonus, kan du like gjerne velge dette kortet. Årsgebyret på litt under 300 kroner, er billigere enn flere av de andre kortene som tilbyr EuroBonus-medlemskap. For alle andre, slik som dem som ønsker seg mange rabatter med kortet sitt eller mange reisefordeler, finnes det en rekke kredittkort de heller bør vurdere å skaffe seg i stedet.