Unngå kredittkortgjeld
Det er Olso-avdelingen i Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) som er ansvarlig for det norske SAS EuroBonus World Mastercard kredittkortet. Banken tar imot kredittkortsøknader fra alle som er 18 år eller eldre. Banken stiller også som krav at søkerne ikke kan ha betalingsanmerkninger.
Skulle du havne i en situasjon hvor du får kredittkortgjeld med dette kortet, bør du vite at de effektive rentene er temmelig høye. Det skiller drøyt 20 prosentpoeng i feil retning for SAS EuroBonus World-kortet, sammenlignet med kortet som har de beste, effektive gjeldsrentene.
Det er med andre ord ingen grunn til at du ikke skal betale tilbake alt du skylder SEB på første forfall. For rentene gjør at gjeld til banken på grunn av kortbruk blir voldsomt dyr.
Avleggs gebyr
SEB har valgt å pålegge kundene sine et gebyr bare for å ha kortet i lommeboken. På det meste må du betale 345 kroner hvert år du eier det. De fleste konkurrentene har fjernet eierskapsgebyrene på sine kort. Vi er litt forundret over at SEB tviholder på denne praksisen.
Det må sies at gebyrnivået avgjøres av hvilket Eurobonus-nivå du befinner deg på. Kredittkortet går hånd i hånd med EuroBonus-statusen. Og dette har betydning for hvor mye du må ut med i gebyr:
- Vanlig medlem, samt sølv- eller gullmedlem: 345 kroner.
- Diamantmedlem: gratis.
Av andre gebyrer må vi nevne prisen du må betale for å ta ut penger i minibank med kortet. Dette vil koste deg 40 kroner, samt 4 % av beløpet du tar ut. Henter du ut 3.000 i kontanter må du altså betale 160 kroner i gebyr. Det er ikke mange kredittkortselskap som tar seg like godt betalt for kontantuttak.
SAS EuroBonus retter opp inntrykket
Så langt er SAS EuroBonus World Mastercard-kortet ikke et voldsomt hyggelig bekjentskap. Det pålegger kundene å betale en årsavgift bare for å eie kortet. Rentene er høye. Og uttaksgebyret er blant bransjens verste. Så hva kan dette kortet skilte med i forhold til konkurrentene?
Jo, SAS sitt EuroBonus-program.
Med dette kredittkortet tjener du bonuspoeng på alt du kjøper. Forutsetningen er at betalingen skjer med kortet. Og du trenger ikke å handle voldsomt mye for at det vises godt på poengsaldoen din.
- Du får 10 poeng for hver hundrelapp du bruker i Norge.
- Du får 15 poeng for hver hundrings når du handler i utenlandsk valuta.
- Og kjøper du flybilletter hos SAS, får du 20 bonuspoeng for hver hundrekrone.
Kjøper du flybilletter for 20.000 kroner, får du til sammen 4.000 poeng. Poengene kan du blant annet veksle inn i flyreiser med SAS eller et annet Star Alliance-selskap. Her er eksempler på andre ting du kan bruke poengene på:
- Poengene fungerer som betaling på Radisson- og First-hoteller over hele verden.
- Du kan også benytte poeng for å skaffe deg leiebil fra Hertz.
Når du søker om, og får innvilget et EuroBonus World Mastercard-kort, får du også 5.000 poeng som en velkomstgave. Den eneste ulempen med poengene du får når du handler med kortet, er at de ikke har innvirkning på EuroBonus-nivået ditt. Er du for eksempel sølvmedlem, vil ekstrapoengene ikke hjelpe deg med å bli gullmedlem.
Vi må legge til at du får enda flere poeng og fordeler med SAS EuroBonus World Mastercard Premium, men dette koster det enda mer å eie.
Et godt reisekort
SAS EuroBonus World Mastercard-kortet er uten tvil et godt kredittkort å ha med på reise. Dette skyldes så klart poengene du samler mens du er på farten. Men også fordi det inkluderer gratis avbestillings- og reiseforsikring.
Disse forsikringene gjelder automatisk så lenge du passer på å betale minst halvparten av reisekostnadene med kredittkortet.
Er SAS kredittkort verdt det?
Om et SAS kredittkort er verdt det, avhenger av dine reisevaner og hvordan du bruker kortet. For de som reiser ofte med SAS eller Star Alliance-partnere, kan det være svært lønnsomt. Med SAS kredittkort opptjener du EuroBonus-poeng på alle kjøp, som kan brukes til flyreiser, oppgraderinger og hotellopphold. Kortet tilbyr også fordeler som Companion Ticket (som lar deg ta med en medreisende gratis) og tilgang til flyplasslounger.
Hvis du sjelden reiser med SAS, kan det være mindre lønnsomt, spesielt fordi kortet har årsavgift. Men hvis du benytter deg av poengsystemet, reisefordelene og forsikringene som følger med, kan det absolutt være verdt det. Det kommer altså an på hvor mye du reiser og om du klarer å maksimere bruken av fordelene kortet gir.
SAS EuroBonus World Mastercard, som SEB er ansvarlig for, er et nisjekort. Det passer egentlig bare for alle som er opptatt av å få så mye ut av medlemskapet i SAS Eurobonus som mulig. For det er først når du flyr en del med SAS, Widerøe eller et annet Star Alliance-selskap at kortet kommer til sin rett.
Sammenlignet med de beste kortene i Norge, taper SEB-kortet på de fleste områder. For det er mange kort som har lavere renter, færre gebyrer, lenger rentefrihet og langt flere (og bedre) rabatter.