Vekslingskurs og valutapåslag

Vekslingskurs og valutapåslag er to utgifter du neppe kommer utenom når du bruker bank- eller kredittkort i utlandet. Begge kostnadene varierer fra ett kort til et annet, noe som gjør det mulig å spare penger på å velge det rette kortet.

Vekslingskursen – Kostnaden for å regne om et beløp fra norske kroner til en annen valuta. Kursen for én og samme valuta kan være forskjellig, avhengig av hvem som sørger for omregningen og når den skjer.

Valutapåslaget – Dette gebyret kommer i tillegg. Normalt ligger det et sted mellom 1,75 % og 2 % av beløpet du veksler. Det er vanligvis banken som har gitt deg kortet som setter størrelsen på påslaget.

Les om: Hvor er det billigst å veksle penger?

Spar penger på valutapåslag

De aller fleste debet- og kredittkortene i Norge benytter Visas eller Mastercards nettverk i utlandet. Så lenge du betaler i lokal valuta utenfor Norges grenser, er det ingen merkbar forskjell på vekslingskursen uansett hvilket kort du bruker.

Da er det litt annerledes med valutapåslaget. Dette er noe bankene bestemmer selv. For å spare penger, må du velge et kort som har et så lavt påslag som mulig.

Her er noen av kredittkortene som har lavest påslag:

Bare så det er sagt: Det finnes nesten ikke bank- eller kredittkort uten valutapåslag i Norge, men ingen regel er uten unntak. Med Lunars og Revoluts premiumkort slipper du påslaget. Ulempen er at du må betale en månedsavgift for å eie dem.

Bank Norwegian
Bank Norwegian
  • Gratis uttak av kontanter
  • CashPoint eller Cashback – Bonus på alt du kjøper
  • Gratis forsikringer
  • Årsgebyr: 0 kr
  • Maks kreditt: 150 000 kr
  • Effektiv rente: 24,40 %
  • Rentefrihet: 45 dager
Mer informasjon
Sammenlign kort
Effektiv rente 24,4 %, 15 000 kroner over 1 år. Kostnad: 1 849 kroner. Total: 16 849 kroner.
Morrow Bank Mastercard
Morrow Bank Mastercard
  • Bonus på all handel (4 % hos Komplett.no)
  • Gratis reise- og avbestillingsforsikring
  • Gratis ID-tyveri- og kjøpsforsikring
  • Årsgebyr: 0 kr
  • Maks kreditt: 100 000 kr
  • Effektiv rente: 28,77 %
  • Rentefrihet: 50 dager
Mer informasjon
Sammenlign kort
Du skal betale tilbake 12 000 kroner på 12 måneder, med en effektiv rente på 28,77 %. Kostnad for delbetaling blir 1 726 kr, som gir en total pris på 13 726 kr.
TF Bank Mastercard
TF Bank Mastercard
  • Rabatter på over 200 nettbutikker
  • Kontaktløs betaling, Apple Pay og Google Pay
  • Flere komplette forsikringer
  • Gratis kredittkort med lave gebyrer
  • Årsgebyr: 0 kr
  • Maks kreditt: 150 000 kr
  • Effektiv rente: 26,69 %
  • Rentefrihet: 43 dager
Mer informasjon
Sammenlign kort
Eff. Rente 26,69% kr 25.000/12 mnd, kost. 3 337 totalt kr. 28 337
Hvorfor stole på Bestekredittkortet.com?
  • 100+ kredittkort anmeldt og vurdert av vårt team av eksperter
  • 10+ års erfaring med å dekke kredittkort og personlig økonomi
  • Objektive & omfattende vurderingskriterier

Vårt innhold om kredittkort, inkludert vurderinger og anbefalinger, kontrolleres av et team av skribenter og redaktører som spesialiserer seg på kredittkort. Hver skribent og redaktør følger våre strenge retningslinjer for redaksjonell integritet.

Å betale med kort i utlandet

La oss si at du bruker kortet ditt i utlandet, enten fysisk eller via nettet. Når du gjør dette, er det vanligvis Visa eller Mastercard sine nettverk som benyttes for overføring av pengene. Det spiller ingen rolle om du bruker bank- eller kredittkort.

I mange tilfeller er det også Visa eller Mastercard som sørger for selve vekslingen. Oppå dette kommer valutapåslaget fra banken som har gitt deg kortet.

Selve betalingen skjer på én av to måter:

  1. Du betaler i den lokale valutaen, for eksempel, amerikanske dollar i USA.
  2. Alternativt får du valget mellom å betale i den lokale valutaen eller norske kroner.

Det er ikke uten grunn at mange eksperter anbefaler at du velger lokal valuta fremfor norske kroner i det andre alternativet.

Lokal valuta vs. norske kroner

Mange forhandlere, både fysiske og på nett, gir deg valget mellom å betale i norske kroner eller den lokale valutaen. Det er tjenesten kalt Dynamic Currency Conversion (DCC) som gjør dette mulig.

DCC benyttes i mange EU-land, slik som Spania, Irland, Polen, Frankrike og Sverige. Tjenesten er også utbredt i Storbritannia.

  • Når du velger lokal valuta: Det er vanligvis Visa eller Mastercard som sørger for vekslingen.
  • Om du velger å betale i Norske kroner: Ofte er det forhandlerens lokale bank som står for vekslingen.

Velger du å betale i norske kroner, er det vanligvis forhandlerens lokale bank som fysisk veksler pengene. I mange tilfeller bruker denne banken en kurs som ligger langt over den Mastercard og Visa bruker, ofte flere prosentpoeng.

Det er dette som er grunnen til at det i all hovedsak er billigere å handle i den lokale valutaen. I land hvor DCC ikke er like utbredt, betaler du i den lokale valutaen automatisk.

Andre gebyrer

Å bruke kort i utlandet kan gi deg ytterligere en kostnad. Hvor stor den blir, avhenger av hvilket kort du eier. Det er også mulig å unngå den helt og holdent.

Kostnaden vi tenker på, er gebyr for uttak av kontanter.

Det er snart ingen som benytter kontanter i Norge. Slik er det ikke over alt. I mange land er fysiske penger å foretrekke foran kort og apper. Det innebærer at du må ta ut kontanter i minibanker eller i butikker.

Dette kan koste deg penger, vanligvis noen tikroner pluss en prosentsats av beløpet du tar ut. Uttaksgebyret kan dukke opp med både bank- og kredittkort, men det finnes også kredittkort som ikke har dette gebyret. Vi lister opp noen av dem lenger ned.

Mye å spare

Smart bruk av kort i utlandet starter med at du velger et kort som gir deg så få ekstrakostnader som mulig. For det er mange penger å spare. La oss bruke en 14 dagers chartertur for familien til Syden som eksempel.

For enkelhets skyld tenker vi oss at du tar ut 4.000 euro (om lag 40.000 kroner) i kontanter som du skal kose deg med i ferien. Vi sammenligner to kort:

  • Kort 1 har et valutapåslag på 1,75 % og gebyrfrie kontantuttak.
  • Kort 2 har et påslag på 2 %. I tillegg koster det 4 % å ta ut penger i minibank.

Dette gir oss følgende fasit:

  • Med det første kortet blir den ekstra kostnaden 700 kroner.
  • For kort nummer to blir ekstrakostnaden hele 2.400 kroner.

Joda, eksempelet over er forenklet. Det er allikevel en god illustrasjon på hvor viktig det er å velge rett kort, ikke minst hvis det er snakk om et såkalt reise kredittkort.

Hvilket kort er best i utlandet?

Det er flere kort som kniver om tittelen «Beste kort i utlandet». Her er våre favoritter:

  1. TF Bank Mastercard (1,75 % i valutapåslag, 0,- i uttaksgebyr).
  2. Bank Norwegian kredittkort (1,75 % i valutapåslag, 0,- i uttaksgebyr).
  3. Morrow Bank Mastercard (1,75 % i valutapåslag, 0,- i uttaksgebyr).

Alle kortene over er kredittkort. De gir deg færre ekstrakostnader, også når du sammenligner dem med vanlige bankkort. Faktisk kan de hjelpe deg med å spare penger i utlandet, takket være alle fordelene som følger med.

Bare husk at rentefriheten på opptil 45 dager ikke gjelder ved uttak av kontanter.

Det er også en annen grunn til at kredittkort er å foretrekke på reise. Det er på tide å snakke om sikkerhet.

Ikke glem sikkerheten

Du er like godt sikret ved svindel eller hvis en forhandler går konkurs enten du bruker kredittkort eller bankkort. Garantiordningene som beskytter kortbruk, gjelder for begge korttyper.

Du er allikevel tryggere med kredittkort. Et bankkort er koblet til en brukskonto. Havner bankkortet på uærlige hender, er risikoen stor for at kontoen tømmes.

Kredittkort er ikke koblet direkte mot en konto. Skulle banditter klare å tilrøve seg et kredittkort i utlandet, er brukskontoen i banken din hjemme fortsatt like trygg.

Ekstrakort i utlandet

De aller fleste har et bankkort som de benytter her hjemme. Er det verdt å skaffe seg et ekstrakort, slik som et kredittkort, for utenlandsbruk?

Ja, vi mener det. Det er flere grunner til dette:

  • Sparemuligheter – Mange kredittkort inkluderer cashback og rabatter på varer og tjenester du kjøper.
  • Gjør reisen billigere – Det er også mulig å spare penger på hotell, leiebil og flybilletter med kredittkort.
  • Gratisforsikringer – Gode kredittkort inkluderer også gratisforsikringer for reiser og leiebil.
  • Trygghet – Et kredittkort er ikke koblet til kontoene dine i banken. Selv om kortet blir stjålet, er bankkontoene dine vanligvis trygge.

Vi mener at det er smart å eie to kort: Et vanlig bankkort for hverdagsbetalinger i Norge, og et kredittkort for utenlands netthandel og reiser utaskjærs.

Vanlige spørsmål om kort i utlandet

Hvilket kort er best i utlandet?
Kan man bruke Visa kort i utlandet?
Bør man betale med kort eller kontanter i utlandet?
Hvilket kort bør man bruke i utlandet?
Hvor mye koster bruk av kort i utlandet?
Kan jeg bruke bankkortet mitt i utlandet?
Bengt Bergh Publisert 6/8/2022

Hei, mitt navn er Bengt. Jeg er finansjournalist på Bestekredittkortet.com. Jeg har skrevet for dette nettstedet i flere år. Jeg har bakgrunn fra både media og finans (jeg startet yrkeskarrieren min i bank). For tiden fokuserer jeg skrivingen om rabattene du kan få med kredittkort, cashback og hvilke reisekort som har flest fordeler.

Oppdatert 10/4/2024