Hva er kontaktløs betaling?
Kontaktløs betaling gjør det mulig å betale for varer og tjenester ved å holde bank- eller kredittkort nært en betalingsterminal uten å røre den.
Du slipper å stikke kortet inn i betalingsterminalen. Du behøver heller ikke å berøre terminalen for å taste inn PIN-koden hvis beløpet er under en viss sum. Betalingsmetoden er rask, svært enkel og trygg.
Du kan også betale kontaktløst med en telefon, smartklokke eller treningsambånd utstyrt med digitale lommebøker.
Slik virker kontaktløs betaling
Å betale kontaktløst fungerer takket være teknologien nærfeltskommunikasjon (Near Field Communication – NFC på engelsk).
Teknologien sender data over korte avstander.
Når du holder kortet eller mobiltelefonen nært betalingsterminalen, utveksles det et datasignal mellom enhetene. Signalet inneholder betalingsinformasjonen din, slik at terminalen kan kommunisere med banken eller kredittkortselskapet du har fått kortet av.
Bruker du kredittkort og har nok kreditt, kan betalingen gjennomføres.
Dette må være på plass
Skal du betale kontaktløs, må følgende forutsetninger være på plass:
- Bank- eller kredittkortet må fungere med kontaktløs betaling.
- Betalingsterminalen må også fungere med teknologien.
Du kan sjekke om kort og terminal kan benytte nærfeltskommunikasjon selv. Se etter et symbol som ligner på dette:
Så å si alle betalingsterminaler i Norge, samt nyere bank- og kredittkort er klargjort for berøringsfri betaling.
Skal du betale med mobil eller smartklokke, må du legge inn betalingskortet ditt i en digital lommebok på enheten din først.
Kontaktløs betaling grense
Du kan betale opptil 500 kroner helt uten å berøre terminalen. Handler du for større beløp, kan du måtte taste inn PIN-koden. Men du slipper fortsatt å putte kortet i terminalen.
Du kan også måtte taste inn PIN-koden hvis du gjennomfører flere små handler samme dag for til sammen 700 kroner eller mer.
I utlandet kan grensen for bruk av PIN-kode variere. I Sverige er den 200 svenske kroner, mens danskene har satt grensen til 350 danske kroner.
Med kredittkort spiller også kredittgrensen en rolle. Den oppheves ikke selv om du betaler kontaktløst.
Ulike former for kontaktløs betaling
Du kan gjøre kontaktløse betalinger på flere måter, slik som:
- Kontaktløs kort (både bankkort og kredittkort)
- Mobiltelefoner med digitale lommebøker
- Smartklokker og treningsarmbånd
Kontaktløs kort
Alle nyere betalingskort fungerer med nærfeltskommunikasjon. Dette gjelder også alle kredittkort i Norge.
Kontaktløse mobilbetalinger
Nyere mobiltelefoner, enten det er iPhone eller Android, har digitale lommebøker. Du kan legge inn bank- og kredittkortene dine i lommebøkene. Deretter kan du betale med telefonen.
Smartklokker og aktivitetsmålere
Flere produsenter av treningsarmbånd, aktivitetsmålere og smartklokker har gjort det mulig å betale kontaktløst med slike enheter via for eksempel Garmin Pay. Prinsippet ligner løsningen for mobiler. Du legger betalingskortene dine i en digital lommebok som Apple Pay, Samsung Pay eller Google Pay.
Beste kredittkort for kontaktløse betalinger
Reisekort: Bank Norwegian
Du kan benytte Bank Norwegians kredittkort med kontaktløs betaling, i tillegg til at du kan legge det inn i både Apple Pay og Google Pay.
- Gratis uttak av kontanter
- CashPoint eller Cashback – Bonus på alt du kjøper
- Gratis forsikringer
Gratiskort: Morrow Bank Mastercard
Også dette kredittkortet fungerer med kontaktløse betalinger samtidig som det støtter både Google Pay og Apple Pay.
- Bonus på all handel (4 % hos Komplett.no)
- Gratis reise- og avbestillingsforsikring
- Gratis ID-tyveri- og kjøpsforsikring
Kredittkort med bonus: Resurs Gold
Fungerer som alle andre kort med kontaktløse betalinger, men kan også knyttes til Googles og Apples digitale lommebøker.
- Bonus på alle kjøp - 10 000 velkomstpoeng
- Flere gratisforsikringer for reise og leiebil
- Opptil 60 dagers rentefrihet
- Opptil 12 mnd. rentefri delbetaling
Oppsummering av de beste kredittkortene for kontaktløse betalinger
- Reisekort: Bank Norwegian
- Gratiskort: Morrow Bank Mastercard
- Kredittkort med bonus: Resurs Gold
Du mister ikke kredittkortfordelene
Kredittkort kan gi deg fantastiske fordeler som rabatter, bonuser, cashback og gratis reiseforsikring.
Du beholder disse fordelene selv om du betaler kontaktløst.
Hvordan aktivere kontaktløs betaling
Hvordan aktivere kontaktløs betaling avhenger om du vil bruke fysiske kort eller digitale lommebøker.
Slik aktiverer du berøringsfri betaling med fysiske bank- og kredittkort:
Kortet blir aktivert første gang du bruker det i en terminal som støtter betalingsformen.
- Hold kortet mindre enn 4 centimeter unna terminalen.
- Følg instruksjonen om å putte kortet inn i terminalen.
- Tast inn PIN-koden din.
Når du har gjort dette, er kontaktløs betaling aktivert. Prosessen er stort sett den samme i utlandet også.
Vil du bruke mobilen eller smartklokker for eksempel, trenger du bare å legge inn kortet eller kortene du vil bruke i de digitale lommebøkene. Du finner lenker til våre guider for dette lenger opp.
Så snart kortene er paret med dingsen din, kan du betale som vanlig.
Å betale kontantløst er enkelt
Så kjapt og enkelt er det å betale kontaktløst med kort, mobil eller smartklokke:
- Hold kortet, mobilen eller klokka nært betalingsterminalen.
- Vent til at du hører et pip. Du kan også få en bekreftelse på enheten din.
Så lenge kortet eller enheten din ikke er lenger unna terminalen enn 4 centimeter, vil den kontaktløse betalingen fungere.
Merk deg at du kan bli bedt om å taste inn PIN-koden selv om du handler for mindre enn 500 kroner. Dette skjer av og til, og er vanligvis en kontrollsjekk for å unngå at uvedkommende misbruker kortet ditt.
Dette er fordelene med kontaktløs betaling:
- Raskt og enkelt
Kontaktløs betaling er raskt og enkelt. Du slipper å sette inn kort eller taste inn PIN-kode for kjøp under et visst beløp. - Tryggere
Nærfeltskommunikasjon er en trygg teknologi. Det er vanskelig for andre å fange opp informasjonen som utveksles mellom terminalen og kortet, mobilen eller klokka. - Hygienisk
Betalingsmetoden er også hygienisk. Er beløpet du skal betale lite nok, slipper du å berøre betalingsterminalen, som kan overføre smittsomme sykdommer. - Ingen ekstrakostnader
Du skal ikke betale gebyr for å betale kontaktløst. - Fysiske kort kan ligge hjemme
Betaler du kontaktløst med mobil eller klokke, kan du la de fysiske bank- og kredittkortene dine ligge igjen hjemme. Det reduserer risikoen for at du mister kort, eller at de blir stjålet.
Ulemper med betalingsmetoden
- Ikke helt kontaktløst
Kontaktløse betalinger er berøringsfrie inntil et visst beløp. Skal du betale mer enn dette, må du vanligvis taste inn PIN-koden på terminalen. - Sikkerhet
Betalingsmetoden er trygg så lenge ikke noen får tak i kortet eller telefonen din, for eksempel. Ettersom kontaktløse betalinger kan brukes på småbeløp uten PIN-kode, er det en viss mulighet for at uærlige sjeler kan påføre deg mindre økonomiske tap. - Øker forbruket
Nyere forskning viser at kontaktløse og mobile betalinger øker forbruket. Jo enklere det er å betale for varer og tjenester, desto mer handler vi. - Ikke feilfri teknologi
Teknologien er ikke feilfri. Betaler du med en digital lommebok for eksempel, kan du oppleve at terminalen ikke fungerer. Har du ikke med det fysiske kortet hvis dette skjer, kan du måtte gå tomhendt ut av butikken.
Kontaktløs betaling sikkerhet
Det er vanligvis trygt å betale kontaktløst. Dette er sikkerhetstiltakene som beskytter deg:
- «Lommebetaling» er ikke mulig
Det er ingen risiko for at du betaler for andre hvis du passerer en betalingsterminal. Kortet eller enheten må være noen få centimeter unna terminalen for å bli belastet. Den som betjener kassen, må også ha aktivert betalingsfunksjonen. - Oppgir ikke all informasjon
I teorien kan en tyv eller svindler fange opp signalene som utveksles mellom betalingsterminalen og kortet eller enheten hvis vedkommende er veldig nær. Avanserte svindlere kan benytte falske terminaler.
Det er allikevel ikke mulig for denne personen å innhente sikkerhetskoder for kort, PIN-kode eller BankID. Dermed blir det vanskelig, om ikke umulig, å misbruke kortet ditt på netthandel eller i minibank, for eksempel. - Belaster bare ett kort
Selv om du holder mer enn ett kort nært terminalen, er det bare ett av dem som belastes. Terminalen gir deg en feilmelding hvis den ikke klarer å velge betalingsmiddel. - Enda tryggere med mobil- eller klokkebetaling
Når du betaler med en mobil eller en klokke, er du enda litt tryggere. Enhetene bruker en teknologi kalt tokensiering for å gi betalingsterminalen det den trenger.
Med tokensiering blir kortdetaljene dine maskert.
La oss si at kortnummeret ditt er 1234 5678 9101 1121. Dette er sensitiv informasjon du ikke vil at andre skal få tak i.
Teknologien i telefonen eller klokken din lager et token for denne informasjonen, slik som 1AB4 5CD8 9EF1 1GH1. Denne sendes til terminalen slik at du kan betale for deg.
Svindlere kan få tak i et token som dette. Men det er helt verdiløst ettersom det bare kan brukes én gang. Neste gang du skal betale, lages det en ny token.
Beløpsgrensen er et smutthull
I skrivende stund slipper du å taste inn PIN-koden når du handler for mindre enn 500 kroner i Norge. Får uærlige sjeler tak i kortet, telefonen eller klokken din, kan vedkommende betale mindre beløp uten problemer, men ikke for mer enn 700 kroner per dag.
Har du ikke vært uforsiktig med betalingsmiddelet ditt, for eksempel at du ikke har latt andre låne det, har du normalt ikke noe å bekymre deg for. Banken du har fått kortet av, erstatter pengene du har tapt.
Slik kan du beskytte deg bedre
Du kan gjøre flere ting på egenhånd for å beskytte pengene dine:
- Pass på at ingen får tak i kortene eller mobilenhetene dine.
- Unngå å låne bort kort eller andre betalingsenheter til andre.
- Aldri oppbevar PIN-koden i nærheten av kort, telefon eller klokken.
Mistenker du at noen har klart å få tak i betalingsmidlene dine? Kontakt banken umiddelbart slik at de kan sperre betalingsmulighetene.