Derfor er kredittkort best i utlandet

Dette er årsakene til at det er bedre å bruke kredittkort enn bankkort i utlandet:

  • bankkontoen tømmes ikke ved svindel eller tyveri
  • det er litt lettere å få tilbake penger ved reklamasjon
  • du unngår at det reserveres beløp på bankkontoen din
  • kredittkort kan inkludere gratis reiseforsikring og andre fordeler
  • du kan sjekke transaksjonene før du betaler kredittkortregningen

Kredittkort er ikke koblet til en bankkonto

Et kredittkort er ikke koblet til en bankkonto, men en kredittramme du har fått sammen med kortet. Dermed tømmes ikke kontoen hjemme i Norge hvis kortet kommer på avveie. Bankkort derimot, er koblet til en brukskonto i banken din. Mister du bankkortet, kan forbrytere få tilgang til kontoen og tappe den for penger. Så lenge du ikke har vært uforsiktig, får du tilbake pengene uansett hvilket kort du bruker. Men dette kan ta tid. Og konsekvensene av en tom bankkonto mens reisen pågår, blir større.

Enklere kortreklamasjon

Enklere kortreklamasjon

Det kan være mange grunner til at du ønsker å få tilbake pengene du bruker mens du reiser:

  • reisen eller et planlagt arrangement avlyses
  • varen eller tjenesten blir ikke levert
  • forhandleren går konkurs
  • det er feil på produktet
  • du utsettes for svindel

Hvis selgeren ikke refunderer pengene, kan du få dem tilbake av banken eller kredittselskapet du har fått kortet av. Dette kalles kortreklamasjon og er nedfelt i finansavtaleloven. Loven om kortreklamasjon gjelder både bank- og kredittkort. Men det er mer kronglete å få tilbake pengene du har betalt med bankkort enn med kredittkort.

Unngå reservasjoner av penger på konto

La oss si at du skal leie bil. Hos utleieren henter du frem kortet ditt for å betale. De fleste bilutleiere reserverer et depositum i tillegg til prisen du må betale for leieforholdet.

Betaler du med bankkort, er det pengene du har på konto som dekker depositumsbeløpet. Du kan ikke bruke disse pengene før du har levert leiebilen tilbake. Betaler du derimot med kredittkort, trekkes depositumsbeløpet fra kredittrammen du har fått med kortet. Penger på bankkontoen din røres ikke.

Kredittkort har mange reisefordeler

Kredittkort har mange reisefordeler

Kredittkort kan ha fordeler som gjør dem mer lønnsomme enn bankkort på reiser:

Gratis reise- og avbestillingsforsikring

Mange av landets beste kredittkort inkluderer gratis reiseforsikring. Mange inkluderer avbestillingsforsikring også. For at forsikringene skal virke, må minst halvparten av reisekostnadene betales med kredittkort. Nok en grunn til at kredittkort er best i utlandet.

Cashback, rabatter, og bonus

Du kan spare penger på ting som hotell, flybilletter, leiebil og feriehus med kredittkort. Det er ikke umulig å spare inntil 20–30 %. Forutsetningen er at du har kredittkort med rabatter, cashbackkort eller kort som gir bonus på kjøp av varer og tjenester. Dette er fordeler du vanligvis ikke får med vanlige bankkort.

Les mer: Beste kredittkort for reiser

10 tips til smartere kortbruk i utlandet

Her er 8 tips til smartere bruk av kort i utlandet, enten du bruker bank- eller kredittkort:

1. Sett opp et budsjett før reisen starter

Det lønner seg å lage et reisebudsjett før reisen starter. Et godt budsjett gir deg et anslag på hva reisen vil koste. Betaler du reisekostnadene med kredittkort, hjelper budsjettet deg med å sette av nok penger til kredittkortregningen som kommer etter at reisen er over. Vår budsjettguide hjelper deg med å komme i gang.

2. Sjekk kredittkortets reiseforsikring

Benytter du deg av reiseforsikringen du får med kredittkortet ditt, bør du lese forsikringsvilkårene nøye. Sjekk at forsikringen faktisk dekker reisen din og dem du kanskje reiser sammen med. Finn ut hva dekningen er for ulike hendelser også slik at du ikke er underforsikret. Gratisforsikringene du får med kredittkort varierer i kvalitet. De beste er gode, men allikevel ikke like omfattende som helårs reiseforsikringer du betaler for.

Skal du leie bil, bør du også sjekke om kortet inkluderer en egenandelsforsikring for leiebil. Gjør den det, kan du slippe å betale utleierens egenandelsforsikring, som kan være kostbar.

3. Sjekk om kortet ditt har regionsperre

Enkelte betalingskort kan ha en regionsperre. Dette gjør at kortene ikke fungerer i enkelte deler av verden. Du kan sjekke om ditt kort har en slik sperre i nettbanken eller appen som følger med kortet. Her kan du også oppheve sperren.

4. Sett opp varslinger for kortbruk

Du kan sette opp SMS- og appvarslinger for de fleste bank- og kredittkortene. Disse gir deg et varsel hver gang det er bevegelser på kortet ditt. Sett dem opp før reisen starter, slik at du kan oppdage mulig misbruk mens reisen pågår.

5. Velg lokal valuta

Når du betaler med kort i utlandet, kan du av og til velge mellom lokal valuta og norske kroner. Velg alltid lokal valuta. Betaler du i norske kroner i utlandet, er det ofte den lokale vekslingskursen som benyttes. Velger du derimot å betale i lokalvalutaen, er det kredittkortutstederens kurs som benyttes. Den kan være flere prosentpoeng lavere enn den lokale kursen.

6. Bruk kredittkort uten gebyr for minibankuttak

Skal du ta ut penger i en utenlandsk minibank, kan du måtte betale et uttaksgebyr. Gebyret utgjør normalt 2–4 % av beløpet du tar ut.

Det finnes kredittkort som ikke har uttaksgebyr, slik som:

6. Bruk kredittkort uten gebyr for minibankuttak

7. Ha med mer enn ett kort

Det er smart å ha med minst to betalingskort når du reiser. Dermed har du et reservekort hvis ett av dem blir borte eller slutter å virke. Bare pass på å ikke oppbevare kortene på samme sted. Har du begge kortene i lommeboka, er du like langt hvis lommeboka blir stjålet, for eksempel.

8. Ikke slipp kortet av syne

Du bør aldri gi fra deg kortet ditt til andre. Og er du nødt til å gjøre det, må du følge med. Vil kelneren på en restaurant ta med kortet til kassen for eksempel, ta med deg kortet selv og bli med til terminalen.

9. Sperr kortet umiddelbart

Mister du kortet eller oppdager misbruk, må du sperre det umiddelbart. Dette kan du gjøre i nettbanken eller appen du har fått med kortet. For å være på den sikre siden bør du også lagre telefonnummeret til kortleverandørens sperretjeneste på telefonen. Dermed får du stengt kortet selv om du ikke har internettdekning.

10. Sjekk kredittkortregningen før du betaler den

En av fordelene med kredittkort, er at du kan sjekke alle bevegelsene på kortet før du betaler kredittkortregningen. Dette hjelper deg med å avdekke problemer eller misbruk slik at du ikke taper pengene. Ta kontakt med banken eller kredittselskapet du har fått kortet av hvis du oppdager uregelmessigheter.

Husk å betale hele beløpet på kredittkortregningen

Vi mener det er god dekning for å si at kredittkort er best for betalinger i utlandet. Men skal du dra nytte av alle fordelene som følger med, må du betale hele beløpet på kredittkortregningen som dukker opp når reisen er over. Velger du i stedet å dele opp tilbakebetalingen av gjelden, legges det rente på den utestående saldoen. Renten kan være høy, ofte 25 % i året eller mer. Og jo lenger du velger å la renten virke, desto mindre lønnsomt er det å bruke kredittkort både i utlandet og her hjemme. Betaler du derimot hele beløpet på kredittkortregningen ved forfall, slipper du også å betale rente.

Birgit Bråthen Publisert 5/21/2024

Jeg heter Birgit og er redaktør for Bestekredittkortet.com. Det har jeg vært siden høsten 2020. Jeg har det overordnede ansvaret for alt innhold som publiseres på våre nettsider og at alle fakta vi presenterer er korrekte, slik som at oppgitt rente på kredittkortgjeld er riktig og at alle bonuser er nevnt. Jeg er trolig også den som svarer deg når du kontakter oss, for eksempel via epost. Jeg skal i størst mulig grad ha kunnskap om alt som har med kort å gjøre, men for øyeblikket fokuserer jeg på gratisforsikringer utover reiseforsikringene.

Oppdatert 6/18/2024