Slik fungerer engangskort
Det er foreløpig få tilbydere av kredittkort som også tilbyr virtuelle engangskort. Blant tilbydere av debetkort derimot, er tilbudet større. Selv om engangskortene får egne kortnumre, er de i realiteten digitale kopier av det originale kortet.
Slik fungerer det:
- Lag et kortnummer
Du kan lage virtuelle engangskort i appen eller på kundesidene som følger med kortet. Engangskortet får et eget kortnummer og andre betalingsdetaljer, og kan normalt bare benyttes på én betaling. Med enkelte kort er det også mulig å spesifisere hvor lenge kortet skal være aktivt. - Når du betaler
Når du betaler med engangskortet, er det i realiteten det originale kortet som belastes. Pengene hentes altså fra kontoen originalkortet er koblet til.
Virtuelle kort og tilhørende kortnumre brukes primært på netthandel. Men du kan bruke dem hos enkelte fysiske forhandlere også. Forutsetningen er at de aksepterer betalinger med kun kortnummeret, ettersom engangskortene mangler både chip og magnetstripe. Enkelte hoteller for eksempel, kan ta imot betalinger på denne måten. - Kortet sperres automatisk
Så snart du har betalt én gang med engangskortet, slutter det å virke. Dermed kan det ikke misbrukes av andre hvis de får tilgang til kortdetaljene, for eksempel. Ønsker du å handle mer, trenger du bare å lage et nytt kort.
Bruksområder
Mange bruker først og fremst virtuelle engangskort for å gjøre nettbetalinger tryggere. Men kortene kan fint ha andre bruksområder også.
Sikker betaling
Bruk engangskort på betalinger online, ikke minst hvis du handler i ukjente eller utenlandske nettbutikker. Skulle uvedkommende få tak i kortinformasjonen, kan den ikke misbrukes fordi kortet bare kan brukes én gang.
Gi bort kort til andre
Lag et engangskort og gi det til barna eller som en gave til en venn. Bare husk at kortet kan ha tofaktorautentisering som gjør at du må verifisere kjøp med kortet.
Abonnementer
Du kan også bruke engangskort på prøveabonnement, for eksempel abonnement på aviser eller blader som koster «1 krone den første tiden og deretter 349 kroner.» I og med at kortet kun fungerer én gang, slipper du å måtte huske på å kansellere abonnementet hvis du ikke ønsker å forlenge det.
Og ønsker du å forlenge abonnementet, kan du bytte ut betalingsdetaljene og bruke originalkortet. Du kan også bruke et virtuelt kort som har en grense for hvor mye det kan belastes med per måned.
Betalingsalternativ for PayPal, App Store og andre
Mange tjenester på nett kan kreve at du registrerer et betalingskort selv om du ikke skal kjøpe noe, slik som Apples App Store og Google Play. Her passer engangskort perfekt slik at barna kan laste ned spill og apper, eller ta imot betalinger fra andre i PayPal, for eksempel.
Eksempel på engangskort
Her er noen eksempler på virtuelle engangskort. Legg merke til at det kan være forskjeller på hvordan kortene og betalingsdetaljene skal brukes og hvordan selve betalingen foregår.
Klarna
Du kan både lage og betale med engangskort i Klarna-appen. Kortene kan benyttes i alle nettbutikker som aksepterer Klarna-betalinger. Når du er i kassen og skal sjekke ut, velg Klarna som betalingsmiddel. Deretter kan du lage engangskort for det eksakte beløpet du skal betale. Kortet har alle opplysningene du trenger, som kortnummer, utløpsdato og CVV-kode. Betaler du ikke med kortet innen 24 timer, slettes det.
Klarna er unikt fordi hverken kort eller konto belastes i sanntid. I stedet føres kjøpet på en egen faktura du finner i appen.
Revolut
Du kan lage virtuelle Revolut-kort i appen. Dette gjelder uansett hvilken konto du har, slik som Standard, Plus eller Metal. Det unike med Revoluts løsning er at du kan lage både engangskort og flergangskort. Velger du flergangskort, kan du oppgi en kjøpsgrense per måned for eksempel, noe som passer for abonnementer og andre gjentakende betalinger.
Lunar
Også Lunar tilbyr virtuelle betalingskort, bare ikke på gratisnivået Light. På Standard-, Plus- eller Unlimited-nivået derimot får du henholdsvis tre, seks eller et ubegrenset antall kort.